Experter varnar för att bedrägerier och utpressning på internet kommer att öka nästa år. Foto: TT

Experter varnar: Bedrägerierna på nätet kommer att öka

Uppdaterad
Publicerad

Bedrägerier över internet har ökat med 40 procent under året och säkerhetsbranschen menar att det tyvärr inte blir bättre nästa år.

Johan Jarl är säkerhetsexpert på företaget Trend Micro. Han säger att attackerna blir mer personligt inriktade nästa år.

– Både privatpersoner och företag kommer att drabbas i större utsträckning jämfört med tidigare år, säger Johan Jarl till SVT Nyheter.

Kriminella låser din dator

Ett av de största hoten är ”ransomware” som är en typ av utpressning på nätet och som oftast drabbar användare som har Windows som operativsystem.

– Ransomware är en skadlig kod som du får in i datorn. Antingen via att du klickat på en bifogad fil i ett mejl eller att du klickat på en länk som någon skickat, säger Johan Jarl.

Du kommer inte åt några filer

Den skadliga filen som installeras krypterar alla filer på datorn, till exempel dina dokument, bilder och filer.

– Det gör att du inte kommer åt dina filer. Sedan får du ett meddelande att du ska betala till exempel 3.000 kronor för att de ska låsa upp datorn igen, säger Johan Jarl.

– Det är i princip nästan omöjligt för alla utom de som installerat filen.

Säkerhetskopior kan rädda dig

Bästa skyddet är att göra säkerhetskopior på en annan hårddisk.

 – Vi brukar rekommendera att spara alla filer, bilder och dokument på en separat hårddisk, säger Johan Jarl.

På polisens Nationella Bedrägericenter (NBC) får man in många anmälningar som gäller ransomware.

– Vi ser hur det ökar och hur det blir mer och mer avancerat. Vi har väldigt svårt att spåra dem som ligger bakom det här, säger Jan Olsson vid NCB.

Ökat hot mot Andriodtelefoner

Efter att konsumenten blivit allt bättre på att skydda sina datorer och till exempel inte öppna okända mejl så varnar experterna speciellt för att våra mobiler kommer att utsättas för bedrägeriförsök. Attacker mot mobiltelefoner kommer att öka nästa år.

– Framför allt i Kina ser vi en massa skadlig kod som riktar sig mot Androidtelefoner. Vi ser hur mobilen och surfplattan allt oftare används som betalmedel och det innebär att de kriminella ligorna kommer att rikta in sig mot den plattformen, säger Johan Jarl.

Pinkoden är viktig

Som alltid är det viktigt att ha en pinkod som är svår att lista ut.

– Framförallt är det viktigt att ha en pinkod som gör att ingen kan ta sig in i telefonen och installera en programvara. Se även till att kontrollera att du verkligen laddar ner dina appar på den officiella platsen, till exempel Google play eller appstore, och se till att du kan spärra telefonen om du tappar bort den, säger Johan Jarl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.