Kambodjanska gästarbetare tvingades bo i stall. Foto: Privat

Facket lovar hjälpa lurade skogsarbetare

Uppdaterad
Publicerad

De lovades både lön och boende – men fick sova i ett stall och lurades att skriva på ett skuldbrev på svenska. Nu lovar facket hjälp åt en grupp kambodjanska skogsarbetare för vilka sommaren i Sverige blev något helt annat än de hoppats.

SVT Västernorrland berättade härom veckan om de 72 kambodjaner som tvingats sova i ett stall under sin tid som gästarbetare åt företaget Botnia Skog, som 2014 utförde arbete åt skogsbolaget Holmen.

När en stor del av lönen skulle betalas i efterskott efter hemkomsten till Kambodja, lurades elva av arbetarna att skriva på ett svenskspråkigt avtal som i själva verket var ett skuldbrev. Skulderna, på mellan 12.000 och 40.000 kronor, har hamnat hos den svenska kronofogden och nu gått vidare till domstol. Det är för att hjälpa till i den processen som det svenska skogsfacket GS nu tar pengar från sin solidaritetsfond.

– Det är ett unikt beslut, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö till SVT Nyheter.

– Vi beviljar dem rättshjälp med stöd från vår solidaritetsfond, och det har aldrig tidigare hänt för fall som inträffat i Sverige.

Miss i kontrollerna

Botnia Skog är numera försatt i konkurs. GS-facket ska inom kort träffa Holmen för att diskutera frågan.

Holmen har framhållit att man gjort kontroller av underentreprenören, och varit överens med facket om att det gick bra att anlita Botnia Skog. Däremot medger man att man missat förhållandena i stallet där arbetarna fick sova.

Holmen har tidigare uppgett att man tagit sitt ansvar genom att försöka kontrollera underleverantören så gott det gick, och Holmens företrädare har beklagat att man missat boendet i stallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.