Färre får plats på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Efter kraftiga neddragningar får allt färre äldre plats på demensboenden och vårdhem. Socialstyrelsen uttrycker oro över utvecklingen som också innebär att fler anhöriga får ta ett större ansvar för omvårdnaden.

På tio år har antalet äldre med plats i särskilt boende minskat med nästan 30.000. I viss mån har neddragningen kompenserats av att fler beviljas hemtjänst, men från Socialstyrelsen ifrågasätter man ändå om trenden är rimlig.

Enskilda riskerar att drabbas väldigt olika beroende på vilken kommun man bor i.

”Vissa har dragit ner för mycket”

-I vissa kommuner har man dragit ner alltför mycket. Man har inte haft för ögonen vilka konsekvenserna blir, säger Gert Alaby, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

Tydligt är att anhöriga får dra ett tyngre lass. På en del håll tvingas äldre också vänta på att flytta in på ett boende trots att kommunen beviljat ansökan.

-Omfattningen av antalet ej verkställda beslut är alldeles för stor.

Äldre uppger ofta själva att de vill bo kvar hemma så länge som möjligt. Men det kan vara svårt exempelvis vid demens, en sjukdom som ökar i takt med att befolkningen blir allt äldre.

-Det måste kommunerna planera för. Då förefaller det ju inte så klokt att rusta ner sin kapacitet vad gäller särskilda boenden. Behovet av en kvalificerad och mycket tillgänglig vård och omsorg kommer att öka, säger Gert Alaby.

TT

Fakta: Kraftig neddragning

* Antalet boende i särskilda boendeformer som servicehem och gruppboenden har minskat med nästan 30.000 på tio år.

* 2001 bodde 118.600 personer 65 år och äldre i särskilt boende. I fjol var siffran 89 000.

* Antalet som bor hemma och får hemtjänst har samtidigt ökat från 121.700 personer 2001 till 160.600 personer 2011.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.