Fastighetsägarna lämnar förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna hoppar av förhandlingarna om förändringar av systemet för hyressättning. Ansvarslöst, tycker Hyresgästföreningen och Sabo.

Branschorganisationen Fastighetsägarna ser det som helt osannolikt att förhandlingarna kommer att leda fram till några gemensamma förslag. Därför väljer man att hoppa av samtalen.

– Vi har kommit med förslag som de övriga inte ens har velat diskutera. Då känner vi att politiken måste ta ansvar för de här frågorna, säger vd Reinhold Lennebo.

#BOSTADSÖKES

Regeringen gav i mitten av mars Claes Stråth i uppdrag att leda förhandlingarna mellan fastighetsägare, hyresgäster och de kommunala bostadsbolagen. En rapport ska vara klar den 10 maj och utgöra underlag i samtalen om bostadspolitiken som regeringen för med Alliansen och Vänsterpartiet.

Hyresgästföreningen och Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo) kallar avhoppet för ansvarslöst och ett bevis för att Fastighetsägarna inte varit intresserade av verkliga resultat.

Hyror i nya hus centrala i konflikten

Centralt för konflikten är hyressättningen i nyproducerade bostäder, som Fastighetsägarna vill ska bli friare.

– Om vi ska lösa bostadskrisen måste vi adressera den här frågan, säger Reinhold Lennebo.

Motparterna anser i sin tur att den överhuvudtaget inte ingår i regeringsdirektiven inför förhandlingarna.

”Det är bedrövligt att de väljer att utnyttja bostadskrisen för att driva sin linje om marknadshyror”, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder i en kommentar.

”Jag ser ett mönster i Fastighetsägarnas agerande, detta är inte det första avhoppet de gör på kort tid”, kommenterar Kurt Eliasson, vd på Sabo.

Fakta: Regeringsuppdrag om hyressättning

Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, ska se över behovet av att utveckla hyressättningssystemet. Det ska ske i samråd med bostadsmarknadens parter.

Centrala frågor är hyressättningens betydelse för bostadsbyggandet, bristen på hyresbostäder och rörligheten på bostadsmarknaden. Att säkerställa hyresgästernas trygghet och beakta segregationen på bostadsmarknaden ingår också, enligt regeringens direktiv.

Uppdraget ska redovisas senast den 10 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet