Foto: TT

Fem handfasta tips när du köper växter

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här, och många funderar över nya växter till trädgården. Men det är inte alltid så lätt att välja rätt.

– Det här är fem egenpåhittade förhållningsregler.

Så presenterar trädgårdsarkitekten Helena Rosenlöf  sina tips för vad man ska tänka på inför inköpen i handelsträdgården.

Tips nummer 1: Om man faller för en vårblomma, så måste man också köpa någonting för hösten. Man får försöka balansera. Många som jag kommer hem till har det problemet – det är jättemycket fint på våren, och sen är det ganska...  ...ingenting.

– Ett tips jag kan komma med är höstanemoner. Det gillar alla, tror jag. Och de ska vårplanteras, så det är en väldigt bra grej att försöka få med sig hem nu. De får ett stort yvigt blandverk och långa stänglar med rosa, öppna blommor.

Tips nummer 2:  Spana alltid efter vintergröna växter.

–  Det har man ju i minnet nu, hur lång vintern är och hur seg våren kan vara, med mycket naken jord och grått och brunt. Så att det gröna man har i trädgården betyder så mycket.

Det kan till exempel handla om blåsippor eller om ormbunkar.

– Det finns ganska många vintergröna ormbunkar. Ett exempel är svärdbräken som kan bli omkring en halvmeter hög. Den kan man även ha som undervegetation under lite större buskar.

Tips nummer 3:  Strukturen är A och O för en lyckad trädgård.

– Strukturen bygger man med buskar och träd, om man tänker växter. Det här är en fin tid att plantera häckar.

– Jag blir helt exalterad av möjligheterna, säger Helena och visar upp ligusterplantor.

– Du kan sätta dem i vilken form du vill. Du kan skapa ett nytt rum i trädgården, du kan läa, du kan skapa insynsskydd. Häckarna inne i trädgården är så otroligt betydelsefulla just för strukturen.

Tips nummer 4: Odla ätbart.

–  Om man ändå ska ha en buske till exempel i perennrabatten, för att skapa struktur, då kan man till exempel ta en krusbärsbuske, fast uppstammad. det passar bra om man har perenner under. Att det kommer upp lite grann tycker jag är smart. Det finns vinbär också.

En annan ätbar växt som Helena tipsar om är rabarber, som också är dekorativ.

Tips nummer 5: Fyll i luckorna.

–  Man får aldrig ha naken jord. Det är helt hopplöst att sköta. Naturen vill täcka allt, så det blir ogräs. Det blir en hopplös kamp.

Akleja är en bra växt att använda för att täcka, tipsar Helena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.