Magdalena Andersson (S) höll presskonferens om svenska ekonomin. Foto: TT

Finansministern: Det ser ljusare ut för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Läget för den svenska ekonomin ser ljusare ut de kommande åren, även om det finns orosmoln. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens på Harpsund under fredagseftermiddagen.

Ett av huvudbudskapen på den presskonferens som hölls av finansministern var att läget ser ljusare ut för både den svenska arbetsmarknaden och ekonomin än vad man tidigare trott. Tillväxten nästa år väntas bli 2,8 procent, vilket är en svag uppräkning jämfört med regeringens prognos i juni. När det gäller arbetslösheten väntas den hamna på 7,1 procent nästa år för att sedan minska till 6,2 procent vid prognostidens slut 2019. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 ser alltså ut att bli svårt att nå. Det handlar om en inriktning, sade Magdalena Andersson.

– Med de åtgärder vi presenterar nu i budgeten och det ljusare läget i ekonomin gör att det finns större chans att nå målet. Men det kommer krävas ytterligare åtgärder i varje budget och mellan budgetarna, sade hon.

Höstbudgeten 2015

Enligt Finansdepartementet skulle Sverige behöva sänka arbetslösheten till fem procent eller lägre för att nå målet om Europas lägsta arbetslöshet.

Minskande underskott

Dessutom, meddelade Andersson att underskotten i de offentliga finanserna kommer att minska.

– Underskottet kommer att halveras de kommande åren. Och då vill jag påminna om i vilket läge finanserna var när vi tog över. Vi började med ett underskott på 75 miljarder kronor, sade Magdalena Andersson på presskonferensen.

Men det finns också orosmoln för den svenska ekonomin.

– Det finns risker i den kinesiska ekonomin. Dessutom är det ett osäkert politiskt läge i Grekland. Bostadspriserna har också ökat kraftigt i Sverige och det finns en risk för stagnation i euroområdet.

Fullt finansierade reformer

Det blir inga stora reformer i den kommande budgeten. Regeringen har presenterat att man kommer lägga 13 miljarder kronor på reformer, men exakt vilka det handlar om ville inte finansministern berätta.

– Vi har ärvt ett stort underskott i de offentliga finanserna. Det innebär att vi måste finansiera de reformer vi genomför krona för krona via skattehöjningar. Det är smärtsamt att fatta beslut om att höja skatten, men också helt nödvändigt om vi ska kunna genomföra viktiga investeringar, säger Andersson till SVT Nyheter.

Regeringen har redan tidigare aviserat flera skattehöjningar för 2016, till exempel höjd bensinskatt, minskat ROT-avdrag och inkomstskattehöjningar i form av bland annat nedtrappat jobbskatteavdrag, höjd löneskatt för arbetande över 65 år och statlig inkomstskatt för fler.

Jobben, skolan och klimatet

De viktigaste områdena i budgeten har regeringen bestämt är jobben, skolan och klimatet. Exakt vilka reformer som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet tänker sig på dessa områden är fortfarande oklart. Regeringen kommer att återkomma till detta, var Magdalena Anderssons svar. Men hon ägnade en stor del av presskonferensen åt att prata om det hon anser vara stora problem på arbetsmarknaden.

– Vi har många arbetslösa, men samtidigt många vakanta jobb. Det finns ett stort matchningsproblem på den svenska arbetsmarknaden. Företagen uppger att var femte rekrytering misslyckas. Det är också helt centralt att människor får en gymnasieutbildning och vi måste minska bostadsbristen där det finns jobb och utbildning, sade hon.

Oroas över sjukskrivningarna

Förutom orosmolnen i världsekonomin finns sådana också i Sverige.

– Jag är bekymrad över de ökande kostnaderna för sjukskrivningarna och assistansersättningen. Här ser vi utmaningar. Men det hade varit lättare om inte den förra regeringen sänkt skatterna så mycket, sade finansminister Magdalena Andersson.

På frågan hur regeringen ställer sig till kommunernas krav på ökad ersättning för flyktingmottagandet sade finansministern att man kommer att återkomma med besked när regeringen diskuterat frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet