Magdalena Andersson. Foto: SVT

Finansministern kallar Ingemar Hansson till möte

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) kallar nu till sig Skatteverkets generaldirektör efter SVT:s avslöjande att Ingemar Hansson agerat utsett ombud i en tvist med en småföretagare.

SVT Nyheter kunde tidigare på onsdagen avslöja att Hansson agerat juridiskt ombud åt sin särbo, vilket fick motparten, en arkitektfirma, att uppleva situationen svindlande och obehaglig.

Hur är ditt förtroende för Ingemar Hansson nu?

Skatteverkets chef i blåsväder

– Jag kommer att resonera direkt med honom om övergripande reflektioner om Skatteverkets anseende. Sedan tar jag gärna ytterligare kommentarer.

Presenterar sig som ombud

SVT har i dag alltså i dag kunnat visa hur skatteverkets generaldirektör agerat utsett ombud till en kvinna som han har en relation till. Ingemar Hansson försvarar idag sitt handlande med att han bara hjälpte sin särbo i en tvist med en liten arkitektbyrå. Därmed skulle det inte röra sig om någon förtroendeskadlig bisyssla.

Men SVT har tagit del av korrespondensen med arkitektbyrån. Ingenstans framgår att det skulle röra sig om ett familjeärende. Istället presenteras Ingemar Hansson istället som ”ombud”. Det bekräftas också i en juridiskt bindande fullmakt.

Ingemar Hansson medger i intervjuer med SVT att han agerande just som ombud och att hans relation till företags–VD, som också är hans särbo, inte framgick.

Läs mer: Skatteverkets generaldirektör var hemligt ombud åt storbolags-vd

Byter hållning

Generaldirektörens försvar, varför hans engagemang inte skulle vara en så kallad förtroendeskadlig bisyssla, har varierat.

Förra veckan sa han in en SVT-intervju att det hela var oproblematiskt eftersom han inte presenterade sig med sin tjänstetitel.

– Jag agerade inte i egenskap av generaldirektör. Jag utgick från att de också såg mig som ombud för personen. Jag tyckte jag skulle jag hjälpa en vän och det hade inget med skattefrågor att göra, sa Ingemar Hansson.

Men i dag är generaldirektörens linje alltså en annan. Nu försvarar han sitt agerande med han varit aktiv i ett familjeärende.

Läs mer: Analys: Avslöjandet skadar förtroendet för Skatteverket

”Borde nämnt att vi var ett par”

Samtidigt Ingemar Hansson i någon mån självkritisk:

– Nu i efterhand kanske det hade varit bättre om jag hade nämnt att vi hade nämnt att vi är ett par sedan många år, säger han.

Förra året avslöjade Uppdrag Granskning hur Skatteverkets ledning försökte hjälpa en mäktig vän, före detta kabinettsekreteraren Frank Belfrage. Finansminister Magdalena Andersson påminner att hon var kritisk till Skatteverkets ledning då och att hon gav generaldirektören i uppdrag att stärka förtroendet:

– Jag sa redan när telefonsamtalet med Belfrage var ute att jag vill se hur man stärker anseendet för skatteverket. Det kommer jag att diskutera med honom i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverkets chef i blåsväder

Mer i ämnet