Hudcancer är den cancerform som ökar mest. Foto: TT

Fler än 60.000 cancerfall varje år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången är antalet registrerade cancerfall fler än 60 000. Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast, men bröstcancer och prostatacancer är fortfarande vanligast.

Antalet svenskar som drabbas av cancer ökar kontinuerligt. Sedan 1970 har antalet fördubblats. Om hänsyn tas till folkmängden och åldersstrukturen så är ökningen 40 procent.

Det konstaterar Cancerfonden i en ny rapport.

Risken att drabbas ökar med stigande ålder. Två tredjedelar av de som drabbas är över 65 år.

De senaste 20 åren har ökningstakten varit någon procent, men skillnaderna är stora mellan olika diagnoser. För malignt melanom i huden, till exempel, har den årliga ökningstakten varit hela 3,8 procent.

Rökning risk

En annan diagnos som ökat kraftigt, framför allt bland män, är cancer i urinblåsa och urinvägarna. Denna cancerform har ökat med hela 39 procent för män och 27 procent för kvinnor de senaste 20 åren.

För män är nu denna den tredje vanligaste cancerformen, efter prostata- och hudcancer.

– Rökning är en riskfaktor. Uppsök sjukvård vid minsta tecken till blod i urinen då tidig upptäckt räddar liv, säger Jan Zedenius, läkare och vetenskapligt sakkunnig till Cancerfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.