Foto: SVT

Fler gör egen korv och ost på gården

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler bönder väljer att förädla sina egna eller andras råvaror, till exempel genom att starta ett slakteri eller mejeri på gården. På fem år har antalet företag ökat med nästan 60 procent, och intresset är stort.

Bondens marknad, där lokala producenter säljer sina produkter, finns i flera städer i landet. På marknaden i Vaxholm utanför Stockholm säljer Thomas Ohlsson vaktelägg.

– Folk upptäcker nu att det är något fel på de större grejerna. Du vill nästan komma ut och träffa det du äter, även om det är en morot eller ett levande djur, säger han.

Krävs för att klara konkurrensen

För tre år sedan hade han 20 fåglar. I höst kommer det att vara tusen och dessutom ska han starta ett gårdsslakteri. Och han är inte ensam. Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF har antalet företag som förädlar egna eller andras råvaror ökat med nästan 60 procent sedan 2007. Thomas Ohlsson tror att den närproducerade maten får allt större betydelse för svenskt jordbruk.

– Ju sämre det går för de stora bolagen, desto bättre går det för de små bönderna, säger han.

Annika E Nygård, vice ordförande för LRF, ser ett behov av olika former av jordbruk.

– Jag tror att det är den här mångfalden vi kommer att behöva. Vi måste klara konkurrensen mot utlandet och en del är att vi kan jobba med mer nischad produktion i Sverige, säger hon.

Fortfarande en liten del av jordbruket

Men även om det är fler och fler som startar livsmedelsförädling eller en gårdsbutik, står det fortfarande bara för en liten del av det svenska jordbruket, drygt tre procent. Trots det tycker Annika E Nygård inte att betydelsen av den småskaliga produktionen förstoras.

– Jag skulle snarare säga att vi förminskat den under lång tid. Det är ju jättebra att få igång en större försäljning från gårdarna. Det är till glädje både för bönderna, landsbygdsutvecklingen och konsumenterna, säger hon.

LRF bedömer att egen livsmedelsförädling kan växa, men att det behövs enklare regler, ursprungsmärkning och att producenterna börjar samarbeta mer.

Lisa Lönner Pulkkinen gör bland annat sylt och saft. Hon tycker att även hon som producent har ett ansvar.

– Vi måste kunna växa, anställa men sen är det upp till oss att sälja så konsumenterna gillar det vi gör. Där kan vi göra mycket i branschen och visa att den här produkten är dyrare för att den är odlad utan bekämpningsmedel, jag har fått stå och rensa ogräs.

Ger en bra känsla

På bondens marknad i Vaxholm har Lotta Hildingsson köpt vaktelägg och tomater. Hon köper ofta närproducerat.

– Det handlar om miljön och det ger en känsla av det är bra, säger hon.

Birgit Götestam köper alltid ekologiskt, och ofta på marknaden eftersom hon vill stödja bönderna.

– Det är lite dyrare, men jag betalar gärna. Jag vill att barn som växer upp får obesprutade saker, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.