Fler skolor med i DI:s sexprojekt

Dramatiska institutets (DI) omdiskuterade projekt om barns sexualitet har varit mer omfattande än vad som tidigare varit känt, uppger Ekot.

Minst fyra skolor i Stockholmstrakten har deltagit, erfar Ekot.

En grupp nioåringar sägs ha fått sitta i ett mörkt rum med hörlurar och lyss- nat på samlagsljud från en porrfilm. -De var tysta och chockade efteråt, säger en källa till Ekot.

Fallet med porrnovellen som lästes upp för sexåringgar utreds av åklagare. Rubriceringen är sexuellt ofredande.

Ser inte problemet
Claes-Peter Hellwig, professor vid Dramatiska institutet och en av de ansvariga för projektet, ser inget problem i att låta barn lyssna på samlagsljud. Men han kan inte svara på frågan om vad syftet var.

-Jag hade nog inte tyckt att det var någon toppenidé. Å andra sidan hade jag nog heller inte tyckt att det var något man absolut skulle avstå ifrån, säger Hellwig till Ekot.

De nya uppgifter som nu kommit fram, och alla frågor som väcks kring hela barnprojektet, kommer att tas med i den utredning som DI just satt i gång, säger institutets chef Per Lysander till TT.

Men han har, trots de nya uppgifterna, fortsatt förtroende för det arbete som grupperna utfört. Han anser inte att barnen utsatts för att vuxna försöker använda dem som projektionsduk för egna fantasier och föreställningar.

-Den aktivitet som man kan ha gjort i den här gruppen nu är ansvarsfullt gjord, säger Per Lysander till TT. Att i efterhand, i skenet av det definitiva övertramp som gjorts i en av grupperna, lyfta fram enskildheter i de andra grupperna, ser jag som väldigt svårt.

Publicerad: