Foto: TT

Flexibla arbetstider stoppade SAS-strejken

Uppdaterad
Publicerad

SAS-piloterna kommer att få jobba mer under sommaren och mindre under vintern. Det är en av kompromisserna som ledde till att strejken aldrig blev av.

– Efter klockan 14 så ska trafiken ha återgått till det normala. Situationen är just nu under kontroll på Arlanda, stämningen är bra, säger Trine Kromann, presschef på SAS.

Trots att strejken aldrig bröt ut fick många passagerare vänta flera timmar på att komma med sina plan. SAS ställde även in 110 flygningar, de flesta inrikesflyg.

Hot om SAS-strejk

Piloter flyger när resenärer vill

Det nya avtalet som parterna kom överens om innebär att piloterna kommer att jobba mer flexibelt och flyga då passagerare vill resa.

– Vi har fått ett modernt avtal som gör att vi får den flexibilitet som vi behöver och vi kan anpassa vår produktion till kundernas behov. Vi kan bättre utnyttja vår kapacitet på sommaren och flyga dit kunderna vill när de vill. Vi har gjort en radikal förändring av ett avtal som funnits väldigt länge, säger SAS-chefen Rickard Gustafson till TT.

Liten löneökning

Piloterna kommer också bland annat få en procents löneökning och pengar kommer att satsas på nyanställda piloter som i dagsläget tjänar runt 30.000 kronor. Mer rutinerade piloter kan i dag ligga på 70.000-80.000 kronor i månaden.

Under förhandlingarna har också piloters anställningsform diskuterats, men SAS-piloterna kommer framöver att fortsätta vara anställda av SAS. 

– Det man kan säga är att vi nu mer anpassade efter de utmaningar som finns i branschen, säger Trine Kromann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot om SAS-strejk

Mer i ämnet