Den ryska korvetten Zeleny Dol. Foto: Nederländska marinen

FOI varnar: Ryssland stärker sin militära förmåga

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland stärker sin militära förmåga och blir allt mer auktoritärt. Det hävdar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)  i sin senaste rapport om den militära utvecklingen i landet – som nu utgår från antagandet att Ryssland tar initiativet till militärt våld.

– Vi ser ett allt mer auktoritärt Ryssland som prioriterar försvarssatsningar, säger docent Gudrun Persson vid FOI, redaktör för rapporten. 

Kan hantera stora operationer

– Vi kan också konstatera att Rysslands väpnade styrkor utvecklas från att främst kunna hantera interna konflikter i det forna Sovjetområdet till en organisation och struktur som kan hantera storskaliga operationer även utanför detta område. Ryssland har ett mer kraftfullt militärt tvångsmaktverktyg än tidigare, fortsätter hon. 

FOI har analyserat rysk militär förmåga i ett tioårsperspektiv vad gäller handlingsfriheten, försvarsutgifterna, försvarsindustrin samt den säkerhetspolitiska utvecklingen. 

”Tar initiativet till våld”

De senaste åren har den säkerhetspolitiska spänningen ökat, och i och med det utgår FOI i årets rapport från att Ryssland tar initiativet till våld. 

– 2013 bedömde vi den ryska militära handlingsfriheten utifrån förutsättningen att Ryssland skulle svara på ett uppkommet hot med lite tid till förberedelser. I ljuset av de senaste årens utveckling, bedömer vi de tillgängliga resurserna för militära operationer utifrån antagandet att Ryssland tar initiativet till att använda militärt våld, säger analytiker Fredrik Westerholm som är en av åtta författare bakom rapporten. 

Rysslands militära förband – särskilt väster om Ural – har också fortsatt att växa, och andelen av BNP som används till försvarsutgifter har ökat från 3,6 procent år 2005 till 5,4 procent i fjol, enligt FOI.

Ändrade värderingar

Landets militärstrateger använder också mycket tid åt andra medel än rent militära – anti-amerikanska värderingar, patriotism och ett auktoritärt system. Möjligheterna att förändra politiken i en västvänlig riktning har minskat, oavsett om Putin sitter kvar som president eller inte, skriver rapportförfattarna.

Fakta om rapporten

Årets rapport, Russian Military Capability in a Ten Year Perspective 2016, är den åttonde i rad som FOI ger ut sedan 1999, och omfattar perioden 2016–2026.  

Den förra rapporten kom ut 2013.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.