Foto: TT

Folkpartiet omprövar sin flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet, som under åtta år ansvarade för integrationen i alliansregeringen, omprövar nu sin politik. Bland annat bör inte Arbetsförmedlingen längre hitta bostäder åt flyktingar som fått uppehållstillstånd.

När etableringsreformen infördes 2010 beskrev den dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag (FP) den som det största som gjorts inom integrationspolitiken på 25 år.

– Vi går från en syn om omhändertagande till en syn på vad människor som flyr från andra länder kan bidra med, sade Ullenhag då.

På två år skulle flyktingar som klarat asylprövningen och fått uppehållstillstånd hitta bostad och jobb och integreras snabbare. Tidigare hade kommunerna ansvaret för bostäder och integration, men efter reformen fick Arbetsförmedlingen överta ansvaret. Om Arbetsförmedlingen också fick ansvar för att hitta bostäder skulle jobblinjen förstärkas, resonerade regeringen då.

”Riskerar bli härdsmälta”

Nu, fem år senare omprövar Folkpartiet, nu i opposition, Etableringsreformen. Flera förslag presenteras på partiets rikskonferens i Västerås i helgen. Bland annat ska inte Arbetsförmedlingen längre ansvara för att leta efter och hitta bostäder till flyktingar som fått uppehållstillstånd.

– Systemet riskerar att bli en härdsmälta. När det saknas bostäder som det gör idag tappar Arbetsförmedlingen fokus på jobbfrågan. I stället bör Migrationsverket ta över ansvaret för boendet också för flyktingar med uppehållstillstånd, säger Fredrik Malm, integrationspolitisk talesperson. 

Vill se nya flyktingförläggningar

I dag ansvarar Migrationsverket för att asylsökande får tak över huvudet. Myndigheten har inte tidigare ansvarat för de som fått uppehållstillstånd och som ska påbörja sitt liv i Sverige.

– Det är bättre att boendefrågan tas hand av en och samma myndighet. Som det är i dag konkurrerar Arbetsförmedlingen och Migrationsverket om boendena ute i kommunerna, säger Fredrik Malm.

Folkpartiet föreslår också att Migrationsverket bygger och driver nya större flyktingförläggningar, vilket myndigheten inte gör idag. Asylsökande som väntar föreslås flytta in i de större nya flyktingförläggningarna, som bör ligga närmare städer med jobb och kommunikationer.

Men vill asylsökande bo på stora flyktingförläggningar istället för i lägenheter?

– Nej, men som situationen ser ut i dag är det nog tyvärr tvunget, säger Fredrik Malm som också menar att lägenheterna som Migrationsverket idag hyr åt asylsökande istället bör föras över till de som redan fått uppehållstillstånd.

– Vi menar att barnfamiljer och personer uppehållstillstånd som ju ska stanna och bygga ett nytt liv i Sverige i högre utsträckning behöver bo i reguljära bostäder och lägenheter i det vanliga fastighetsbeståndet, säger Fredrik Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.