Lastbilen körde in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Stefan Grundins Ramilli

Föraren försökte stoppa kapningen – blev påkörd

Uppdaterad
Publicerad

Spendrups lastbil blev kapad och användes vid dådet i Stockholm. Föraren försökte stoppa kapningen, och blev då påkörd uppger Spendrups informationschef.

– Han är otroligt chockad. Vi tar hand om honom och hans anhöriga, säger Spendrups informationschef till SVT Nyheter.

I samband med en avlastning av en leverans till en restaurang i centrala Stockholm, precis i närheten av Drottninggatan, kapas Spendrups lastbil när chauffören går bakom fordonet.

– Då upplevde han att en maskerad person hoppar upp i förarhytten och börjar köra den. Han springer fram för att försöka stoppa lastbilen, men blir då lindrigt påkörd. Sedan fortsätter lastbilen mot, eller på, Drottninggatan. Detta ska ha skett precis i anslutning till det övriga, säger Spendrups informationschef.

Terrordådet i Stockholm

LÄS MER: Här flyr människor

”Otroligt chockad”

Chauffören har lättare fysiska skador, men mår psykiskt dåligt efter händelsen.

– Han är otroligt chockad. Vi tar hand om honom och hans anhöriga. Även våra andra medarbetare är chockade av dådet i sig, men man blir extra illa berörd av det faktum att det är ett av våra fordon som är inblandade i detta. Det är otroligt overkligt och fruktansvärt, såklart.

LÄS MER: Stockholmare ställer upp

Kom i full fart

Vittnen uppger för SVT Nyheter att de såg när lastbilen blev kapad, men förstod inte vad som höll på att hända.

– Vi såg hur en öllastbil, som stått stilla ett tag, höll på att leverera öl till en restaurang. Sedan är det någon som hoppar in i lastbilen. Vi tänker inte på det men sedan backar den och försvinner ur vår syn. Helt plötsligt kommer lastbilen igen i full fart och svänger då vänster in på Drottninggatan. Det är precis som om den tagit fart.

– Redan där i korsningen Drottninggatan och Adolf Fredriks kyrkogata ser vi hur lastbilen kör över människor och fortsätter Drottninggatan i riktning mot Åhléns. Sedan ser vi flera personer ligga skadade på gatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet