Foto: TT

Förseningar i trafiken och många olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Snöfall och hårda vindar i kustområdena i norr orsakade trafikolyckor, höga vattennivåer och förseningar i trafiken under torsdagen. SMHI varnar för kraftigt regn och snö, både i norr och söder.

– Det värsta är nog över, säger meteorolog på SMHI till TT.

Starka vindar, höga vattennivåer, kraftigt snöfall och ishalka orsakar olyckor på vägar och ute till havs. Men det ser ut som om dagens oväder börjat lugna ner sig.

– Det har lugnat ner sig rejält. Snöfallet har börjat mattas av nu, även om det fortfarande snöar. Det värsta har nog varit, säger jourhavande meteorolog Charlotta Eriksson vid SMHI.

Många förseningar

Under morgonen blev både tåg- och busstrafik i Västerbotten påverkat av det hårda vädret, och Trafikverket varnade för det besvärliga väglaget.

Flera regionala tåg, bland annat mellan Umeå och Sundsvall, ställdes in på morgonen och ersattes med buss eller senare tåg.

Färjetrafiken över Kvarken mellan Umeå hamn i Holmsund och finländska Vasa gick enligt tidtabell, men färjerederiets VD Peter Stålberg sade att det kan bli en del sjögång under en timmes färd ute på öppet hav.

Besvärligt i söder

Det har också varit en del kraftiga regnskurar över Götaland på det sydsvenska höglandet kan det komma ett par centimeter snö, vilket kan innebära halt väglag.

Vid 17-tiden var tre bilar inblandade i en trafikolycka på E6 utanför Liseberg i Göteborg. Enligt polisen har flera personer skadats och två körfält i norrgående riktning har stängts av.

Havsnivån stiger

Längs kusten har vädersituationen fått havsnivån att stiga kraftigt, och i Västernorrland och Västerbotten har det märkts bland annat på översvämmade sjöbodar. En som drabbats var Björn Wallgren, Härnösand. Men han var van och tyckte inte att det var så allvarligt.

– Det blir lite plockepinn där inne, sa han om hur golvbrädorna flöt omkring i boden.

Klass 2-varning togs bort

Under eftermiddagen tilltog problem med busstrafiken i Umeå, när snöovädret drog sig allt mer norrut. Under dagen togs klass 2-varningen för Västernorrland bort helt. Klass 2-varning för snöfall och drivbildning kvarstod till torsdag kväll i Västerbotten.

På E4 söder om Skellefteå blev en plogbil påkörd av en lastbil, vilket orsakade långa köer under en lång tid, i det kärva vädret. Bara lindriga personskador uppstod då.

Vid en olycka i Boden i Norrbotten blev en person allvarligt skadad, uppgav sjukvården. Totalt skadades fyra personer i två olyckor med en halvtimmes mellanrum. Norrbottens läns kustland hade under torsdagen en klass 1-varning för snöfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.