Foto: TT

Försvarsmakten utsatt för hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har utsatts för en It-attack, vilket lett till att myndigheten stängt ner ett övningssystem. Enligt Philip Simon, presschef på Försvarsmakten är incidenten allvarlig, men påverkar inte den operativa förmågan.

På Försvarsmakten är man mycket förtegen – man vill inte uppge när attacken ska ha inträffat, när systemet stängts eller vem som misstänkts ligga bakom – och refererar till händelsen som en ”incident”.

– De rör sig om Caxcis, Försvarsmaktens system för övningsplanering. Det har inte påverkan på vår operativa förmåga, men vi har haft en incident som påverkar systemet, säger Philip Simon till SVT Nyheter.

Allvarlig incident

På vilket sätt menar du att händelsen går att beskriva som incident, det är alltså inte en attack?

– Jag kallar det incident.

Hur allvarligt är det här?

Det är alltid allvarligt när Försvarsmakten får någon slags påverkan på sina system.

När skedde det här?

– Vi vill inte gå in på några detaljer kring det. Vi har nu stängt systemet för att vidta nödvändiga åtgärder.

Är det medvetet gjort?

– Jag vill inte spekulera i någon ting. Vi kan bara konstatera att vi har haft en incident eller någon slags påverkan på systemet.

Misstänker ni vem som står bakom det här?

– Jag går inte in på några detaljer.

Stor övning planeras

Enligt DN äger attacken rum samtidigt som Försvarmakten planerar en stor övning – Aurora 17 – omfattande 19.000 personer, som är tänkt att äga rum i höst tillsammans med Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Norge, Tyskland och USA.

Försvarsmaktens presschef Philip Simon avböjer dock att kommentera vilka konsekvenser attacken får för övningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.