Foto: TT

Försvarsministern öppnar för återinförd värnplikt

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska försvaret har problem med personalförsörjningen. Nu vill försvarsminister Peter Hultqvist (S) utreda möjligheterna att återinföra värnplikten.

Riksdagen tog beslut om att avskaffa den allmänna värnplikten 2009. Men enligt Peter Hultqvist (S) har försvaret svårt att hitta personal, då många anställda soldater slutar efter tre, fyra år.

– Det skapar ju en situation där vi måste utbilda fler, men det skapar ju också ekonomiska problem. Det är någonting som vi också måste titta på ur stabilitetssynpunkt när det gäller personalförsörjningen, säger han till Ekot.

Behöver bred politiskt enighet

Nu vill den nye försvarsministern utreda möjligheten att återinföra mönstring och värnplikt för både kvinnor och män. Han menar att en bred politisk enighet i riksdagen är nödvändig för att ett återinförande ska bli verklighet.

– Vi vill inte driva utvecklingen och Försvarsmakten i stora konfrontationer, utan vi vill driva det med breda uppgörelser och det hoppas jag att vi ska kunna, säger Peter Hultqvist.

Vill att nuvarande system ska fortsätta

Folkpartiets ledamot i försvarsutskottet, Allan Widman, har tidigare öppnat för att återinföra värnplikten. I dag välkomnar han Peter Hultqvists utspel.

– Det är klokt av försvarsministern att ta det här initiativet och att göra det tidigt. Man måste ställa sig frågan – om vi inte lyckas med frivillig väg – vad kan man då göra för att Sverige ska få ett försvar, säger Allan Widman till SVT Nyheter.

Även Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill återskapa värnplikten. Men i försvarsberedningen, där Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna samt Miljöpartiet ingår, finns i dag en enighet om att nuvarande system ska fortsätta.

Fler rör sig mot mer plikt

Men enligt Allan Widman har både försvarsberedningen och flera politiska partier tagit steg emot att införa någon form av plikt inom försvaret.

– Allt fler har sett svårigheterna att nå framgång på enbart frivillig väg. Min bedömning är att det finns stöd för de här tankarna hos ett antal riksdagspartier i dag och min bedömning är att det är fler som rör sig i samma riktning, säger han.

Enligt en Sifo-undersökning som SVT gjorde i september vill 54 procent av svenskarna att Sverige ska återinföra den allmänna värnplikten.

Bör Sverige återinföra den allmänna värnplikten?

Så här svarade partierna när SVT gjorde en rundringning i början av september:

Moderaterna – Nej, frivillighet ger större kompetens.

Folkpartiet – Kanske, om behovet finns i framtiden.

Centerpartiet – Nej, motivation och vilja viktigare.

Kristdemokraterna – Nej, vi vill ha bättre villkor för de som jobbar i försvaret.

Socialdemokraterna – Nej, men införa allmän mönstring enligt norsk modell.

Miljöpartiet – Nej.

Vänsterpartiet – Ja, vi vill ha ett folkbaserat försvar.

Sverigedemokraterna – Ja, vi vill bredda det svenska försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.