Foto: TT

Fortsatt förtroende för Eliasson efter SD-uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliassons uttalande om att han skulle avgå om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev statsminister har väckt starka reaktioner. Landets polisområdeschefer tycker att uttalandet var olämpligt men har fortsatt förtroende för rikspolischefen. Det visar en undersökning som SVT Nyheter gjort.

Det var under en intervju med Expressen TV som Dan Eliasson uttryckte sina åsikter om Sverigedemokraterna när han sa att han förmodligen skulle avgå om Jimme Åkesson blev statsminister och att han inte gillar partiets politik.

Flera röster, bland annat i de egna leden, har höjts om Eliassons avgång då man menar att en myndighetschef inte ska ge uttryck för personliga åsikter. Bland landets polisområdeschefer är förtroendet för rikspolischefen dock fortsatt starkt.

– Jag har absolut förtroende för honom. Han är min chef och utsedd av regeringen och han driver förändringsarbetet i reformen på ett systematiskt och långsiktigt sätt, säger Lars Wahlberg en av polisområdescheferna som deltagit i undersökningen.

”Viktigt att vara neutral”

Av de 15 polisområdeschefer som velat delta i undersökningen har samtliga fortsatt förtroende för Dan Eliasson men en majoritet tycker att hans uttalande i Almedalen var olämpligt.

– Yttrandefriheten är en fundamental rättighet vi har, men om man zoomar ut lite och tittar på myndighetschefer generellt, vilket jag själv också betraktas som, så är det viktigt att vara neutral i sin myndighetsutövning. Det är viktigt att man förstår att det är ett fundament i svenska förvaltning och i ett rättssamhälle. Sådana här uttalanden riskerar att människor blandar ihop personliga uppfattningar med vad som är myndighetsutövning, säger Lars Wahlberg.

Flera anmälningar till JO

Flera anmälningar har kommit in till Justitieombudsmannen mot Dan Eliasson efter uttalandet i Almedalen. JO har ännu inte beslutat om eller hur man ska gå vidare med anmälningarna. Dan Eliasson avböjer att intervjuas utan hänvisar istället till ett skriftligt uttalande han gjort där han stödjer sig på yttrandefriheten.

– Det är inget bekymmer att poliser utnyttjar sin yttrandefrihet men är man chef för myndigheten så måste man lägga an på vad man säger och hur man uttrycker sig. Så länge Eliasson är chef för en stor och central myndighet så måste han hålla sig borta från partipolitik, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Kan det röra sig om tjänstefel?

– Det skulle jag inte säga men jag skulle inte bli förvånad om justitieministern vill ha ett samtal med Dan Eliasson om lämpligheten att uttala sig på det här sättet. Regeringen bör slå vakt om principen att myndighetsföreträdare inte får ta ställning i partipolitiska frågor.

Vad tycker du att Dan Eliasson borde göra nu?

– Till att börja med – lägga band på sin tunga och överväga vad han säger.

Om undersökningen

Av landets 27 polisområdeschefer svarade 19 på undersökningen

15 uppgav att de har fortsatt förtroende för rikspolischefen efter uttalandet

12 av de 15 menar att Dan Eliasson uttalande var olämpligt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.