Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: SVT

Fridolin: Kommer slå hårt mot Öresundsregionen

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade Skånetrafiken att det blir betydligt färre avgångar över Öresundsbron när id-kontroller införs den fjärde januari. – Det kommer bli stora konsekvenser för pendlingen. Det är uppenbart, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

Det kommer gå färre tåg i rusningstrafiken över Öresundsbron. Det beskedet gav Skånetrafiken i dag. Tågen kommer att gå var tjugonde minut istället för var tionde. Och konsekvenserna kommer bli stora efter att id-kontroller införs. Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin, som tidigare uttryckt sig kritisk till id-kontroller, menar att Öresundsregionen kommer drabbas hårt.

– Jag hoppas på att de här besluten som regeringen tagit kan införas på ett sådant sätt att det ger minimal påföljd i Öresundsregionen. Men det kommer bli stora effekter för pendlingen. Det är uppenbart för alla, säger Gustav Fridolin.

ID-kontroller vid Öresundsbron

”Jobbiga effekter”

I går kom beskedet att SJ från den fjärde januari ställer in sina tåg mellan Malmö och Köpenhamn.

– Jag som ofta har pendlat över Öresundsbron inser vilka oerhört jobbiga effekter det här kommer få för alla pendlare. Det här kommer slå hårt mot Öresundsregionen och det är resultatet av en kris där EU vägrat ta ett samlat ansvar, säger han.

Har du någon kritik mot SJ eller Skånetrafiken för att de inte ställer upp på det här?

– Nej, det tror jag vore väldigt fel av mig att rikta kritik mot de som försöker hantera ett mycket svårt beslut som regeringen har tagit. Det är regeringen som ska ha den kritiken, säger Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet