Fuglesang: Vi är på Mars inom 30 år

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det 55 år sedan Jurij Gagarin blev den första människan i rymden. Men frågan är vad som blir nästa steg som mänskligheten tar utanför atmosfären.

Astronauten Christer Fuglesang tror att nästa stora barriär som människan kommer att riva i rymden blir att åka till en annan planet. Något som skulle kunna ske inom 25 till 30 år.

– Och då blir det blir Mars. Då kommer man betydligt längre från jorden. Det tar tre dagar till månen och sju månader till mars. Då kommer du till en ny planet där har vi också ännu bättre möjlighet att bo. Men vi måste nog tillbaka till månen och öva oss lite, säger han.

Att börja etablera sig på andra planeter är en verklighet som enligt honom ligger flera hundra år i tiden, men som skulle vara fullt möjlig.

– På sikt kan man tänka sig att man kan tänka sig att man kan skapa en atmosfär där, nu pratar jag många hundra år fram i tiden, men det ger mänskligheten en fantastiskt möjlighet att kunna bo på flera planeter på än jorden.

Vad är det mest intressanta som sker just nu?

– Det mest spännande är att det dykt upp en massa nya aktörer. Helt separata aktörer som inte har med NASA att göra, som gör små raketer för att skicka upp turister i rymden. Samtidigt bygger NASA en klassisk stor raket, en rymdfarkost som kan åka till månen och ännu längre bort, säger Christer Fuglesang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.