Bli inte full på firmafesten. Foto: TT

Fult bli full på firmafesten

Publicerad

Vardagsdrickandet, att ta ett par glas i veckan, är allt mer accepterat. Däremot ska man akta sig för att bli för berusad i offentliga sammanhang.

Enligt organisationen IQ:s Alkoholindex har svenskarnas syn på det måttliga vardagsdrickandet blivit allt mer tillåtande de senaste fem åren. Att ta ett glas eller två med vänner efter jobbet tycker allt fler är okej. Knappt en av fem tycker att det är fel.

– Vi dricker allt oftare och i flera olika sammanhang i dag än vi gjorde för tio eller tjugo år sedan. Alkohol är mer närvarande i vår vardag, vilket också påverkar vår inställning till alkohol, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Inte ok att bli berusad offentligt

Samtidigt tycker färre att det är acceptabelt att bli berusad i offentliga sammanhang som på personalfesten eller på restaurang. Något som kan kopplas till att vardagsdrickandet blivit mer socialt accepterat.

– Det anses mer okej i dag att skåla i mousserande när det går bra på jobbet, men däremot vill man inte bli full med chefen. Kanske är vi mer måna om hur vi ska uppfattas.

10 000 enkätsvar

Men det ökande vardagsdrickandet är inte riskfritt.

– Problemet med vardagsdrickandet är att det lätt blir lite för mycket lite för ofta. Långsamt över tid kan man dricka sig in i ett beroende.

IQ:s Alkoholindex bygger på fem enkätundersökningar mellan åren 2010 och 2014 med 2000 intervjuer per mätning. IQ är ett dotterbolag till Systembolaget och verkar, enligt uppgift, ”för en smartare syn på alkohol”.

Fakta: Riskkonsumtion

Ett ”standardglas” motsvarar 12 gram alkohol, det vill säga en liten flaska starköl, ett glas vin eller 4 cl sprit. Som riskkonsumtion räknas 14 glas per vecka för män och 9 glas per vecka för kvinnor. Att dricka mycket på samma gång ökar risken för skador och sjukdomar.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.