Runar Sögaard. Arkivbild Foto: TT

Runar sålde en lyxbåt – som han inte ägde

Uppdaterad
Publicerad

Jörgen Borging ville köpa en lyxbåt och hittade en annons via Blocket. Säljare var Runar Sögaard som gick med på att gå ner i pris till 800.000 kronor. Det var bara ett problem – Runar ägde inte båten som han sålde.

Går du i tankar på att köpa båt inför sommaren? Då kan det vara värt att ta reda på eventuell historik som omger båt och säljare. Drömmen om skärgården kan annars blir en oväntat dyr historia.

Fogden hämtade båten

För några år sedan såg Jörgen Borging en fräsig motorbåt på annonssajten Blocket. Säljaren ska visa sig vara före detta väckelsepredikanten Runar Sögaard, artisten Carola Häggkvists före detta make.

Efter en del prutande blir affären av: Jörgen Borging köper båten för 800.000. Några år senare bestämmer han sig själv för att sälja och lägger på nytt ut båten på annons under rubriken ”Köp Carola och Runars båt”.

– Det var på så sätt finansbolaget hittade den, säger Jörgen Borging och berättar att han fick samtal från varvet att kronofogden kommit för att hämta båten.

Inte Runars båt

Det visar sig att det vid tidpunkten för försäljningen inte varit Runar Sögaard som ägde båten, utan att den egentliga ägaren varit det kreditbolag där han belånat båten.

Efter några turer i domstol förlorar Jörgen Borging båten, köpesumman och får även stå för rättegångskostnader om 223.076 kronor. Detta eftersom säljaren inte haft ”bättre rätt till båten”, som det heter på juridiksvenska, och att Jörgen Borging inte ansågs ha kunnat göra köpet i god tro.

– Jag skulle ha kollat Runar så att han hade betalt båten. Men han ska ju vara en offentlig person och präst, säger Jörgen Borging och menar att han inte väntade sig att bli blåst.

Fritidsbåtar registerförs inte

Till saken hör att fritidsbåtar – till skillnad mot bilar – inte registerförs. När det gäller bilar går det lätt att via Transportstyrelsen få historik och uppgifter om eventuella skulder och tidigare ägare.

– Med begagnade båtar är det svårare, säger Stefan Pålsson, som arbetar med medlemssupport och juridiska frågor vid Sweboat, båtbranschens riksförbund.

Tryggast är att köpa från en auktoriserad återförsäljare eller en båtmäklare, då gäller konsumentköplagen.

För den som köper en begagnad båt av en privatperson gäller det att själv göra en del efterforskning för att vara på den säkra sidan.

– Försök att göra en ursprungskontroll. När och var är båten köpt från allra första början? Kolla med försäkringsbolag. Försök kolla med säljaren vem den tidigare ägaren var. Försök sedan därifrån att lista ut om det finns några restskulder eller obetalda skulder. Kolla så att den är CE-märkt. Annars är det risk att det är stöld- eller hittegods du handlar, säger Stefan Pålsson.

Svagt konsumentskydd på privatmarknaden

Viktigt att komma ihåg är också att handel med begagnade objekt mellan två privatpersoner lyder under köplagen, vilken ger ett svagare konsumentskydd.

– Då får du inte med de lite mer skyddande reglerna när det till exempel gäller fel, säger Daniel Karfs, jurist vid Konsumentverket.

Som stöd finns en standardavtalsmall att ladda ner från Konsumentverkets webbsida.

– Genom att använda den kan man se till att det tydligt framgår vad man köper. Det är extra viktigt att det är ett bra avtal när man är inom köplagens sfär, säger Daniel Karfs.

Planerar att stämma säljaren

Jörgen Borging berättar att han är i dialog med sin advokat om planerna på att stämma Runar Sögaard. Samtidigt har Runar Sögaard skulder på tre miljoner hos Kronofogden, så även om Jörgen Borging får igenom sin stämningsansökan lär det i nuläget bli svårt för honom att få tillbaka sina pengar.

Runar: Låter märkligt

SVT Nyheter har sökt Runar Sögaard. Han meddelar i mejl att han inte har tid att för en intervju men skriver att båtaffären gjordes för flera år sedan och att han inte kan kommentera fallet annat än att ”det hela låter mycket märkligt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.