Foto: TT

Gassande värme och kraftig åska över Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Värmen har intagit Sverige med upp mot 30 grader på vissa håll, men det blir även en hel del åska, det berättar SVT:s meteorolog Joel Mellin.

– Längst i norr och i östra Sverige är det soligt och varmt med redan närmare 30 grader i Norrköping vid lunchtid. Det skulle kunna bli ett värmerekord, men troligtvis står sig rekordet från Målilla med 31,1 grader, säger Mellin.

– Vi har det lika varmt i Sverige i dag som i exempelvis Frankrike.

Hetta över Skandinavien

Värmen kommer från södra och sydöstra Europa, med hjälp av sydliga vindar har hettan nu koncentrerat sig över Skandinavien. Detta medför en stor brandrisk, i 80 procent av Sverige är det risk för bränder på grund av värmen.  

– Det är endast i fjällkedjan och Lappland som vi inte har brandrisk just nu, säger Joel Mellin.

Hur länge håller värmen i sig?

– Tills tisdag så som det ser ut nu, sen blir det svalare med en del regn som passerar.

”Minst tusen blixurladdningar”

Men det är inte bara sol, hetta och klarblå himmel som gäller. Över Dalarna sprider ett riktigt stort åskoväder ut sig.

– Det har åskat en hel del från 11-tiden i Dalarna, mycket regn runt Mora, och det sprider sig vidare mot nordost. Framförallt mot Härjedalen och snart Hälsingland, Medelpad och Jämtland. I slutet av dagen kan vi troligtvis förvänta oss minst tusen blixturladdningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.