Foto: TT

Grannen: 35-åringen kände sig utpekad

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som åtalats för mordet på Lisa Holm beskrivs av sin granne som hjälpsam, arbetsam och snäll. Under rättegångens fjärde dag berättade kvinnan att 35-åringen känt sig utpekad och rädd för att bli misstänkt innan han greps.

Under måndagen, rättegångens fjärde och näst sista dag, fortsatte vittnesförhören. Bland andra så vittnade en granne till den misstänkte 35-åringen samt en arbetskamrat.

Båda beskriver 35-åringen som arbetsam och skötsam. Grannen, en kvinna som bor på våningen över den misstänkte mannen och hans fru, berättade att hon pratat med den misstänkte regelbundet, bland annat om mordet på Lisa Holm.

Mordet på Lisa Holm

– Vi pratade om att man inte kunde somna efter att polisen väckt oss på natten och vi pratade om att de inte fick tillgång till sin arbetsplats och så, sade kvinnan.

”Sa att han inte behövde vara rädd”

Hon berättade att mannen tyckt att förhören varit jobbiga och att det varit otrevligt att bli topsad.

– Han sa att han kände sig utpekad eftersom han var utlänning och jobbade där.

– Jag sade till honom att han inte behövde vara rädd för den svenska polisen, förklarade grannen.

Grannnen fick frågor av åklagaren om hennes intryck av mannen.

– Han var inte glad och uppåt, det var ingen och ingen är det fortfarande. Han tyckte det var jobbigt med förhören och var rädd för att bli misstänkt, säger grannen.

Grannen har i polisförhör sagt att mannen och hans bror ”gjort ett nervöst och nedstämt intryck”. Men under förhöret i rätten säger grannen att hon inte sagt så.

Grannen berättade att hon såg den åtalade mannen, hans yngre bror och hustrun som ”jättebra grannar”.

– Jag har alltid sett mina grannar som snälla och hjälpsamma, arbetsamma och dygdiga människor. De jobbade hårt sex dagar i veckan. De tog hand om en liten kattunge som 35-åringen brukade ha på axeln och gulla med, sade hon.

Rättsläkaren: Dog genom hängning

Under eftermiddagen förhördes också rättsläkaren Adam Berkowicz, han menar att den rättsmedicinska undersökningen talar starkt för att Lisa Holm dog av hängning.

– Hängning är en vanlig dödsorsak. Men mord genom hängning är ovanligt, sade rättsläkaren.

Hans uppfattning är att Lisa Holm med största sannolikhet dog den 7 juni, alltså samma dag som hon försvann.

Den mordåtalade 35-åringen har hela tiden nekat till alla anklagelser. Under rättsläkarens beskrivning av flickans skador och dödsorsak lyssnade han utan några märkbara reaktioner.

Enligt Adam Berkowicz har Lisa Holm placerats i det smala klädskåpet, där hon hittades, kort tid efter döden. När hon hittades hade Lisa Holm en snara runt halsen och tejp runt näsa och mun. Rättsläkarens slutsats är att tejpen sattes dit efter att snaran dragits åt.

I morgon, tisdag är rättegångens sista dag, då hålls slutanföranden och dag för dom kommer att meddelas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet