Foto: TT

Granskningar för miljoner har lagts ner

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisionens främsta uppgift är att granska regeringen och svenska myndigheter. Men på sju månader har nio granskningar lagts ner. Notan för skattebetalarna: nära tio miljoner kronor.

Utredningar om översvämningar, ensamkommande barn och vård av de mest sjuka har lagts ner av de tre riksrevisorerna sedan oktober 2015. Ofta utan tydliga motiveringar, visar Dagens Nyheters granskning av Riksrevisionen.

Det innebär att över 19.000 timmar med arbete har gått förlorat till en kostnad av nästan tio miljoner kronor. Det är betydligt högre siffror än tidigare år.

Kritik mot Riksrevisionen

Diskuterade ärende med utomstående

Dessutom visar DN:s granskning att minst en av granskningarna lades ner efter att riksrevisorn Susanne Ackum diskuterat den med en tjänsteman på regeringskansliet.

Förklaringarna till varför granskningarna avbröts är alltifrån att det ska ”frigöra resurser” till ”ändrade prioriteringar.

Utredningar lades ner redan 2015

Riksdagens finansutskott reagerade på att produktionen av granskningar sjunkit redan under 2015 när de granskade Riksrevisionens årsredovisning.

”Utskottet noterar också att de ändrade interna prioriteringarna fått riksrevisorerna att lägga ned några granskningar i början av 2016.”

Avgick efter kritiken

Dagens Nyheter har under flera veckor granskat Riksrevisionen, som har till uppgift att helt oberoende granska regeringen och Sveriges alla myndigheter. Bland annat har det framkommit att riksrevisor Susanne Ackum gett bort tjänster innan de utlysts regelrätt och att hon gett sina tidigare kollegor rekordhöga löner när de rekryterats till Riksrevisionen. Dessutom har hon lämnat ut externt arbetsmaterial och låtit utomstående påverka Riksrevisionens granskningar.

Susanne Ackum har redan avgått efter avslöjandena, men flera personer, däribland Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef på Riksrevisionsverket, har krävt att alla riksrevisorer avgår.

KU kräver svar

Konstitutionsutskottet, KU, har kallat till sig riksrevisorerna, preliminärt i september efter riksdagens sommaruppehåll. KU är det enda politiskt styrda organ som kan föreslå att riksdagen ska avsätta de tre oberoende riksrevisorerna.

Fakta: Misstänkta missförhållanden

  • Dagens Nyheter har i en serie artiklar granskat i första hand Riksrevisionens ledning en tid.
  • Tidningen har pekat på en rad missförhållanden som sätter myndighetens ställning som oberoende granskare i fråga.
  • I fredags ledde ett kommande avslöjande till att en av de tre revisorerna, som tillsätts och entledigas av riksdagen, lämnade sitt uppdrag omedelbart. I ett uttalande skrev hon, Susanne Ackum, att hon gjort fel som innebar att hon inte kan fortsätta. Hon uppges ha låtit tidigare medarbetare i regeringskansliet runda normala anställningsprocesser till toppjobb hos revisionen. Utomstående har kunnat påverka granskningar.
  • En annan av revisorerna, Ulf Bengtsson, uppges ha lagt sig i en granskning i ärende där han i sin tidigare roll som generaldirektör varit ansvarig.
  • Riksdagens konstitutionsutskott planerar att extrainkalla ledamöterna.

Källa: DN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Riksrevisionen

Mer i ämnet