Tvåbarnsmamman Johanna Toftby vet mycket väl hur det känns att ha dåligt samvete inför skolloven. ”Man känner sig som en dålig förälder”, berättar hon. Foto: Ella Berger

Tvåbarnsmamman Johanna: ”Grät många nätter för att barnen behövde vara på fritids”

Uppdaterad
Publicerad

Hon var alltid den som hämtade sist på dagis, som inte kunde ta med sina barn på någon utlandssemester, och som tvingades lämna sina döttrar på fritids under höstlovet. Men i dag önskar tvåbarnsmamman Johanna Toftby att hon hade varit lite mindre hård mot sig själv.

– Det var många nätter när jag låg och grät för att mina barn skulle behöva gå upp tidigt och gå till fritids när det var lov, berättar Johanna Toftby.

I dag är döttrarna äldre, en är 16 och den andra är 18 – och ska precis ta körkort. Så den där pressen har lugnat ner sig lite nu, för mamma Johanna. Men det fanns en tid då varje skollov innebar panik, panik över att inte räcka till. För när andra barn åkte iväg på resor och gick till badhuset med sina föräldrar, fick Johannas döttrar vara på fritids hela veckan.

– Jag tyckte att det var jobbigt när tjejerna kom hem och sa ”andra barn ska åka utomlands, de behöver inte vara på fritids, varför ska vi vara det?” Det var jättejobbigt. Man får ångest, och man känner sig som en dålig förälder.

Pratade med barnen

Hon hade, såklart, gärna velat ta ledigt med sina döttrar. Men det tillät inte ekonomin som ensamstående förälder. Och även tiden jobbade ofta emot henne, hon arbetade heltid för att kunna ha barnen ensam – något som gjorde att hon ofta var den som kom sist och hämtade på dagis.

– Det ligger mycket dåligt samvete på en som förälder. Man får dåligt samvete över att inte kunna ha dem hemma och baka tillsammans, eller åka iväg på en weekend. 

– Men jag bemötte istället frågorna, sa som det var, att jag är ensam och måste jobba så vi kan inte vara lediga. Och det var inget konstigt med det. Det är inte farligt att ta upp problematiken, det är inte farligt att säga som det är. 

”Barnen har kul på fritids”

Något Johanna tänker särskilt på är den där stunden efter lovet när alla barn ska rita upp och berätta vad de gjort under ledigheten.

Hon skrattar när hon berättar hur flickorna, efter att för första gången varit utomlands under ett sommarlov, istället valde att berätta om att de ätit glass och bowlat.

– Barnen har ju haft jättekul på fritids. De mådde bra av att vara där, det är ju som fredagsmys hela veckan. Det behöver inte vara så märkvärdigt.

– Och när jag frågat dem nu om det var något de tyckte kändes jobbigt med lovtider tittar de bara på mig, och förstår inte vad jag menar. ”Vi hade ju det jättebra”, säger de.

Inte farligt att bemöta deras frågor

Johanna tror absolut att det har påverkat hennes döttrar att de fått vara på fritids mycket, och inte kunnat göra samma saker som vissa av deras kamrater. Men det är åt ett positivt håll, att de blivit trygga i sig själva, säger Johanna.

– Jag tycker inte att man ska vara rädd för prata med sina barn om varför de måste gå till fritids. Det är inte farligt att bemöta deras frågor. Barnen blir trygga i det, de accepterar det, det är vårt egna samvete som är värst.

Och det dåliga samvetet säger hon att många har delat med henne. När hon skrivit om paniken inför loven på sin blogg, eller i krönikor, får hon mycket respons av andra föräldrar som känner samma sak.

– Man är inte ensam. Det är oerhört många som lever såhär, både ensamstående och familjer som inte har råd att ta ledigt på höstlovet. Man har fem semesterveckor och de tar man ju under sommar och jul. Så det är många som måste jobba.

”Vi hade det rätt mysigt ändå”

Sluta ha dåligt ångest, vill Johanna säga till alla pressade föräldrar nu inför lovet. Själv berättar hon att hon slog knut på sig själv för att kunna vara ledig åtminstone en dag ihop med sina döttrar. Men istället för att göra några storslagna aktiviteter under lovet såg de till att göra kvällarna extra mysiga, med middagar och tända ljus. 

Och i slutändan, säger hon, blev det ju bra ändå. 

– Det är ju det där de minns, gemenskap kärlek och trygghet. När jag tänker tillbaka på den där tiden när de var små så hade vi ju det ganska mysigt ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.