Barnpsykologen Per Höglund tycker att föräldrar ska sluta ha dåligt samvete, och istället göra det mesta av tiden man har tillsammans med barnen. Foto: TT/Privat

Psykologen: Ha inte dåligt samvete för barnen

Publicerad

Ledighet som inte räcker till, och barn som får vara på fritids istället för att vara lediga, kan vara en källa till dåligt samvete för mammor och pappor. Men så ska vi inte känna, menar barnpsykologen Per Höglund. – I slutändan är det inte det som barnen kommer minnas som något negativt.

Ha inte dåligt samvete, se istället till att göra saker med ditt barn när tid finns, och ta vara på den ledighet ni har tillsammans.

Det är barnpsykologen Per Höglunds budskap till pressade föräldrar som våndas över att inte kunna vara lediga under höstlovet.

–  Jag tror att man som förälder måste inse att såhär ser verkligheten ut. Om man har ett jobb, så är det såhär – man kan inte ha semester hela tiden när ens barn har det.

”Frustrerande drömmar”

Ur ett internationellt perspektiv har vi extremt mycket ledighet för våra barn, menar Per Höglund, vilket gör att det blir omöjligt för föräldrar att vara närvarande under loven.

– Det finns så många andra saker som påverkar barnen mer negativt än att vara på  fritids och inte ha semester med sina föräldrar. Det är något som barnen klarar av att hantera.

Han tror att problemet snarare handlar om att vi ställer för höga krav på oss själva.

– Som förälder har man de här frustrerande drömmarna, om att ”ska barnen vara lediga så ska jag också vara det”, och det skapar den här pressen.

Lägg fokus när du kan istället

Skippa stressen och se istället till att göra de lediga stunderna, som kvällar och helger, värdefulla tillsammans, är rådet från psykologen.

–  Då kan man ha fokus på barnen. Kanske kan man gå lite tidigare från jobbet på fredagen och gå till badhuset, och göra något som man inte gör på ”vanliga” dagar.

Förklara och fråga

Ensamstående föräldrar som kämpar för att få tiden att räcka till kallar Per Höglund för hjältar.

Men även för en stressad mamma eller pappa som försöker sköta både jobb och barn menar han att man ska släppa det dåliga samvetet, och istället sätta sig ner och prata med sitt barn.

–  Man kan förklara hur det ser ut, att man har ingen semester nu, men är ledig i påsk eller sommar istället. Och så kan man fråga sitt barn ”om du skulle få önska något som du och jag ska göra, vad skulle du vilja göra då?” Så kan man planera något för någon kväll eller helg, så barnet känner att man anstränger sig trots att man måste jobba.

Loven inte det som barnen minns i slutändan

Släpp lovpressen, de är inte den viktigaste tiden, säger Per Höglund. Det som betyder mest är att man som förälder engengerar sig i sitt barn de andra hundratals dagarna av året.

– En sån förälder behöver inte oroa sig över att man inte kan spendera tid på ett höstlov. Det är begripligt man kan känna så, men i slutändan är det inte det som barnen kommer att minnas som något negativt.

– Det är hur vardagen, den där vanliga vardagen, ter sig som betyder något. Hur närvarande vi som föräldrar är vid middagsbordet, om det blir fredagsmys – det är betydligt viktigare.

Psykologens tips för höstlovet

  • Kolla om du har någon tid över som kan bli barnens. Kanske kan du gå lite tidigare från jobbet på fredagen, eller se till att ni gör något speciellt på helgen?
  • Sätt dig ner med ditt barn och förklara varför ni inte kan vara lediga tillsammans.
  • Passa på att fråga om det finns något speciellt som ditt barn skulle vilja göra och planera in för det när tid finns.
  • Släpp det dåliga samvetet, barnen mår bra av att vara med kompisar på lovet – eller ha slötid för att titta på tv eller spela dator. Dessutom tycker många barn om att vara på fritids.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.