Det finns uppgifter om att Taimour Abdulwahab hade kopplingar till al-Qaida, de kopplingarna vill Säpo inte kommentera i dag.

Gripen al-Qaidaledare påstås ha varit Taimours kontakt

Uppdaterad
Publicerad

Bara några dagar efter terrordådet i Stockholm fick svenska ambassaden information om att en känd al-Qaidaledare, som ska ha varit Taimour Abdulwahabs kontakt, gripits i Irak.

Det är två veckor före jul när Taimour Abdulwahab spränger sig själv till döds i korsningen mellan Bryggargatan och Drottninggatan i centrala Stockholm. När utredningen av dådet läggs ned i oktober 2014 har det gått fyra år. Utredarna berättar under en presskonferens att de inte har hittat några spår efter någon medgärningsman i Sverige och har heller ingenting att berätta om eventuella medgärningsmän utomlands.

Gripen ska ha varit Taimours kontakt

Men nu kan Uppdrag granskning avslöja uppgifter som pekar i en helt annan riktning. Det är hittills okända uppgifter om att irakisk säkerhetstjänst bara två dagar efter självmordsbomben i Stockholm ska ha gripit ett halvt dussin terrorister. Bland dem en väldigt senior al-Qaidaledare som sägs ha varit kontaktperson åt Taimour Abdulwahab. Den gripne al-Qaidaledaren ska enligt uppgifterna stått nära den före detta ledaren för Islamiska staten i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, samme man som utlovade en belöning åt den som mördade konstnären Lars Vilks.

Uppgifterna kommer från en högt uppsatt person i irakiska säkerhetstjänsten och lämnades till svenska ambassaden av en källa som de bedömde var trovärdig. Både Säkerhetspolisen och den militära underrättelsetjänsten Must informerades. Hur man valde att gå vidare med uppgifterna är hemligt.

Kopplingar till al-Qaida

Och det finns sedan tidigare uppgifter om att Taimour Abdulwahab hade kopplingar till al-Qaida. Några dagar efter sprängdådet kom officiella uppgifter från Irak om att al-Qaida låg bakom. Och chefen för irakiska terroristbekämpningen, Diaa al Kinani, hävdade vid den här tidpunkten att Taimour Abdulwahab varit hos al-Qaida på träningsläger. Uppgifterna spreds i radio, tv och tidningar över världen. Säpo ville inte kommentera uppgifterna då.

Och trots att Uppdrag granskning i dokument från ambassaden i Bagdad sett att både Säpo och Must blivit informerade om al-Qaidakopplingarna sa Gunnar Åkersten, chef för utredningsenheten på Säpo, under presskonferensen för ett år sedan att de inte kände till kopplingarna. I dag vill ingen på Säpo svara på våra frågor.

Islamiska staten i avskedsmeddelande

I Taimour Abdulwahabs avskedsmeddelande pratar han om ”Islamiska Staten”.

– Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige. Vi är en verklighet, inget påhitt. Mer vill jag inte säga om detta, säger han i en inspelad ljudupptagning.

Men den svenska utredningen har inga svar att ge om eventuella kopplingar till Islamiska staten i Irak. På presskonferensen förra året ställer en reporter en fråga om just detta.

Journalist: Islamiska staten nämns i röstmeddelandet där, vet ni i dag specifikt vad det är han syftar på?

– Nej, det gör vi ju inte, eftersom vi ju inte har kunnat prata med honom. Det skulle kunna innebära att han avsåg det vi idag avser med IS, Isis, Islamiska staten. Jag tänker också, men det har jag inget annat belägg för än att det är mina spekulationer, att det skulle kunna vara en islamisk stat som styrs av sharialagar i allmänhet. Det vet vi inte, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.