I Sverige finns 13 arter av groddjur. Samtliga är fridlysta. Foto: TT

Grodor riskerar livet på vägarna

Publicerad

Så här på vårkanten vaknar landets groddjur till liv, med sikte på parningslek. Men resan till en för ändamålet avsedd vattensamling kan sluta i en massaker.

Groddjur, framför allt paddor, kan vandra flera kilometer för att komma fram till sina lekvatten. Men resan dit är förenad med livsfara för de redan utsatta djuren.

– Det sker varje år en massaker på många vägar, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen.

På flera håll i landet har kommuner engagerat sig i grodpassager. Bland annat har det satts upp grodvarningsskyltar och gjorts avspärrningar.

Trots det utgör trafiken ett av de största hoten mot djuren, särskilt på platser där individerna redan är få.

– Trafiken kan kraftigt decimera hela populationen och är tillsammans med bristen på småvatten ett stort problem för groddjuren.

Men engagerade medborgare kan göra skillnad. Naturskyddsföreningen har i år fått rapporter från 135 pågående grodvandringar i landet via sin hemsida. Och det har nu blivit lite av ett folknöje att i skymningen bära grodor över gator och vägar. Allt som behövs för att hjälpa kärleken på traven är en pannlampa och en spann.

– De börjar ju ofta para sig redan i hinken, så de är ju väldigt fokuserade på kärlek så här på våren, säger Per Bengtsson.

Fakta: Så hjälper du grodorna

I Sverige finns 13 arter av groddjur. Åtta grodor, tre paddor och två salamandrar. Samtliga är fridlysta.

Hjälp dem över vägen. Lyft dem försiktigt och låt dem lifta i en hink ner till sjön eller dammen.

Sätt upp en egen skylt. Finns att skriva ut från Naturskyddsföreningens hemsida.

Anlägg en damm på tomten. Utan fiskar och gärna i solljus.

Ladda ner appen Grodguiden för att lära dig mer och rapportera observationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.