Grundskola i Gävle stängd efter hot

Uppdaterad
Publicerad

En okänd person har hotat elever på friskolan Lyftet i Gävle via appen Jodel. Friskolan har därför valt att hålla stängd i dag, skriver Gävlepolisen på sin sajt.

Polisen har haft flera patruller vid skolan, men inte funnit något som bekräftar hotet. En förundersökning är inledd gällande olaga hot mot grupp.

Hot kom på söndagskvällen

Friskolan Lyftet har elever från förskoleklass till årskurs nio. Skolan skriver på sin hemsida att skolan hålls stängd på grund av hot som kom sent under söndagskvällen. ”Lyftet kan inte riskera säkerheten för skolans elever och lärare och har därför, i samråd med polisen, valt att hålla skolan stängd under måndagen”.

I meddelandet på appen skrev någon: ”Den 25:e januari kommer att bli en dag för friskolan lyftets elever att komma ihåg... boom”.

Under dagen har polisen haft patruller vid skolan, men inte hittat något tecken på att hotet var sant.

Skolan, som har elever från förskoleklass till årskurs nio, håller öppet som vanligt igen under tisdagen

Flera skolor hotats

Även Örebro Universitet håller stängt under dagen på grund av ett hot som framförts via Jodel. En flicka under 15 år har sagt sig ligga bakom inlägget.

Flera skolor har tidigare hotats via Jodel. I oktober stängde Lunds universitet portarna efter att ett hot publicerats i appen. Jodel ger användarna möjlighet att dela anonyma statusar till andra användare och är populär bland elever och studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.