Foto: SVT

Mamman: ”Jag har inte övergivit Hadille”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har inte övergivit min dotter! Det säger den biologiska mamman till 2-åriga Hadille i en intervju för SVT.

Hon är 28 år och bor i Algeriet där hon arbetar som lärare. Vi har valt att kalla henne Amina. För de som följt fallet om Hadille, som omhändertogs när hon var fyra månader och placerades i ett familjehem i Skåne, är hon ”den försvunna mamman” som varken Migrationsverket eller de sociala myndigheterna lyckats lokalisera. Migrationsverket som prövat och gett avslag på Hadilles ansökan om uppehållstillstånd i Sverige och de sociala myndigheterna som omhändertagit flickan med stöd av LVU (lagen om vård av unga).

Men Amina säger till SVT att hon har kontaktat både den svenska ambassaden i Algér och den algeriska ambassaden i Stockholm för att få hjälp med att hitta sin dotter.  

-Jag har vänt mig till den svenska ambassaden i Alger och ringt och faxat den algeriska ambassaden i Stockholm men inte fått några besked. Jag har inte suttit med armarna i kors.

Ambassaden bekräftar

Eva Emnéus som är Sveriges ambassadör i Algér bekräftar för SVT att en kvinna, som de nu tror är Amina, sökte upp ambassaden för ungefär ett år sedan, men att hon kom för att ansöka om visum.

-Ja, vi hade besök av en kvinna som kunde vara hon men hon hade ett franskt pass så det blev inget ärende för vår del.

Men vi har inget registrerat ärende i samband med den här flickan. Det fanns inga som helst önskemål om att vi skulle göra något för henne.

-Det fanns inga önskemål om att ni skulle hjälpa henne att hitta hennes barn i Sverige?

-Då var det ingen som hade någon aning om att det fanns något barn.

Nekar till hot

Aminas kontakter med den algeriska ambassaden i Stockholm ledde till att ambassaden kontaktade socialförvaltningen i Lund och berättade att en algerisk kvinna sökte efter sitt barn. Socialförvaltningen bad då ambassaden om hjälp med att kontakta kvinnan. De ville att hon själv skulle höra av sig till de sociala myndigheterna, eftersom socialförvaltningen hade fått uppgifter om att hon levde under hot.

Men i intervjun med SVT säger Amina att hon inte varit hotad

-Vad skulle de vara för hot? Nej jag har inte alls blivit hotad.

Har träffats på ambassaden

Amina har nu anlitat en advokat och i måndags ordnades, enligt ambassadör Emnéus, ett möte för dem på den svenska ambassaden i Alger men hon vill inte berätta vad som avhandlades på mötet.

Amina säger att hon vill återförenas med sin dotter och upprepar att hon inte kan lämna sin dotter i Sverige och att hon inte har övergivit henne.

Socialförvaltningen håller tyst

I Sverige ligger nu den tvååriga Hadilles ärende hos Migrationsdomstolen som prövar om hon ska få uppehållstillstånd.

Ansökan om uppehållstillstånd lämnades in i december 2010 och avslogs av Migrationsverket i somras, men överklagas alltså.

Socialförvaltningen i Lund som ansvarar för familjehemsplaceringen av Hadille vill idag inte uttala sig om ärendet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.