En buss på väg mot Eskilstunahållet hamnade i diket precis vid Äs vägskäl på onsdagsmorgonen. Foto: SVT/Pontus Kinnander

Halka på flera håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

Kör försiktigt i morgontrafiken, det är halt på vägarna på flera håll i landet. En masskrock har inträffat i centrala Göteborg och det har kommit in rapporter om ett tiotal avåkningar i Stockholm. Trafikverket uppmanar bilister att vara vaksamma och att hålla avstånd.

Det regn som föll i går i södra Norrland, Svealand och nordligaste delarna av Götaland har frusit på och gjort vägarna rejält hala eftersom temperaturerna kommer att ligga under nollan under morgontimmarna. 

Sveriges Radios Trafikredaktion har under morgonen fått in 250 samtal på 40 minuter om det svåra väglaget. Trafikverket har inte fått in några rapporter om allvarligare incidenter, men uppmanar bilister att vara vaksam på underlaget och att hålla avstånd.

– Halkan är framför allt från att det frusit på efter i går då det regnade, underkylt regn och vanligt regn, på många håll. Det rör Svealand, södra Norrland, och delar av norra Götaland, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Flera olyckor

Flera olyckor har inträffat på de hala vägarna. I Stockholm har ett tiotal avåkningar rapporterats under morgonen. ”HALT HALT HALT”, skriver Storstockholms räddningscentral på Twitter sedan flera fordon krockat på väg 279 från Rissnekorset till Mamreplan i riktning mot Ulvsundaplan. Olyckan ger en stor påverkan på trafiken då endast ett körfält är öppet.

Trafikverket varnar även för halka i hela Sörmland. Efter klockan sju på morgonen hamnade en buss i diket vid Äs vägskäl, dock tyder inget på några personskador vid händelsen.

Även i Göteborgsområdet har flera trafikolyckor rapporterats under morgonen. En av olyckorna har inträffat i centrala Göteborg, tre bilar ska ha smällt in i varandra på Oscarsleden i höjd med Röda sten i riktning in mot stan. Enligt polisen ska ingen ha kommit till skada.

Den som sitter bakom ratten gör bäst i att hålla ett rejält avstånd till framförvarande bil och minska trycket på gasen.

– Som bilist ansvarar du för att anpassa farten efter de omständigheter som råder, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets pressjour

Halkan håller i sig

Enligt SVT:s meteorolog kommer halkan åtminstone hålla i sig första halvan av dagen då temperaturen håller sig runt noll eller minusgrader.

Från och med senare i veckan blir det mildare igen, när det kommer in lite mildare luft i norr och söder.

– Temperaturen kommer att ligga runt noll vilket gör att det kan vara halt på många håll. Det kan bli påfrysning och smältning om vartannat. Och det kommer vara fuktigt i luften så det finns det risk för frosthalka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.