Halva befolkningen överviktig

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet av 1980–talet har medelsvensken blivit nästan fem kilo tyngre.

Genomsnitts–BMI är i nivå med övervikt, uppger Metro som rapporterar att 49 procent av befolkningen är överviktiga/feta.

Dalarna hamnar högst upp bland länen. Där är 56 procent av befolkningen överviktig eller har fetma. Stockholms län har lägst andel feta/överviktiga, 44 procent.

– Vi har en stor utmaning i arbetet med befolkningens övervikt. Men det går inte att säga vad det beror på. Vad det är som är unikt med Dalarna, säger Suzanna Westberg, folkhälsostrateg vid Landstinget Dalarna, till Metro.

Kartläggningen bygger på uppgifter från Folkhälsoinstitutet och baseras på svar i den nationella folkhälsoenkäten 2012. Undersökningen riktade sig till 20.000 personer varav ungefär hälften svarade.

Enligt Mai–Lis Hellénius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet, går en del av förklaringen till de regionala skillnaderna att hitta i hur välutbildad befolkningen är. En välbärgad familj har till exempel möjlighet att påverka kost och fritidsaktiviteter.

– Övervikt är starkt kopplat till socioekonomiska faktorer. En gång var de rika runda. I dag är det tvärtom, säger hon till Metro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.