Foto: TT

Hantverkarmiss kan kosta dig tiotusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det kan finnas skäl att kontrollera att Skatteverket fått in din ansökan om rot-avdrag i tid. För har hantverkaren slarvat kan köparen själv få betala det som skulle bli en skattereduktion.

Den som under året byggt om och renoverat hemma har möjlighet att få skattereduktion för arbetskostnaderna med upp till 50.000 kronor. Kravet är att fakturan betalas innan årsskiftet, alltså senast den 31 december i år. Men vad många kanske inte tänker på är att hantverkaren också måste skicka in sin rot-ansökan till Skatteverket. Den ska vara inne senast den 31 januari 2016, annars blir det inget rot-avdrag

– Om kunden har betalat under 2015 och arbetet är utfört under 2015 eller i januari 2016 men utföraren glömmer att begära utbetalning senast den 31 januari 2016 kan utföraren inte få några pengar av Skatteverket. Konsekvensen blir att kunden inte får någon preliminär skattereduktion, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.

Slarv med fakturor

Enligt Skatteverket slarvas det med ansökningarna. Förra året kom närmare 5.000 företagare in med ansökningar för sent och då gick kunderna miste om rot-avdraget, trots att de betalat räkningen i tid.

Tydliga avtal

Enligt konsumentrådgivare, Maria Wiezell, som jobbar på Sveriges Konsumenter står det ofta i avtalen att hantverkaren har rätt att kräva pengar av kunden om man inte får något rot-avdrag. En sådan tilläggsfaktura kan komma tre år efteråt, eftersom det är preskriptionstiden för fakturor.

– Har man inte ett tydligt avtal med hantverkaren om vad som gäller vid förseningar av rotansökan så kan företagaren debitera kunden för det uteblivna rot-avdraget. Då står ord mot ord säger, säger hon.

På Sveriges konsumenter rekommenderar man kunder att vara noga med att skriva mycket tydliga avtal där det framgår att företagaren blir skadeståndsskyldig om ansökan lämnas in för sent.

– Jag tycker att det ska stå att företaget får stå för konsumentens merkostnad om ansökan lämnas in så sent att skattereduktion inte medges, säger Maria Wiezell.

Fakta – rot

Reparationer, om- och tillbyggnad (Rot) av bostaden kan ge skattereduktion med halva arbetskostnaden. Maximalt kan man få 50.000 kronor i skattereduktion. Det är företaget man anlitar som ansöker om rotavdraget och får pengarna från Skatteverket. Bostadens ägare får en skattereduktion i samband med inkomstdeklarationen.

Nya regler 2016

Riksdagen har beslutat om nya regler för rot- och rutavdraget som träder i kraft den 1 januari 2016. Rotavdraget sänks till max 30 procent av arbetskostnaden. Den sammanlagda skattereduktionen för rot- och rutarbete får inte överstiga 50.000 kr.

Källa: Skatteverket

Förslag på avtal enligt Sveriges Konsumenter:

Hantverkarformuläret

Avtalsförslag på sajten omBoende:

Avtalsförslag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.