Foto: SVT design

Här är de nya ministrarna

Uppdaterad
Publicerad

Spekulationerna har varit intensiva, såväl i medierna som i maktens korridorer. I dag presenterade statsminister Stefan Löfven tre nya ministernamn. Bland de färska statsråden hittar man både säkra kort och otippade överraskningar.

Ann Linde (S)

Blir ny EU- och handelsminister. Hon placeras på utrikesdepartementet och ska bland annat ge regeringen ökat fokus på utrikeshandel och  EU-frågor. Ann Linde är en doldis på hemmaplan men enligt statministern väl känd bland internationella  ledare. Hon beskrivs som en hårt arbetande medarbetare som kommer att avlasta näringsminister Mikael Damberg(S).

Ny regering maj 2016

Anne Linde är just nu statsekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman där hon sysslat med krishantering och polisfrågor. Hon är en socialdemokratisk trotjänare som började arbeta som politisk tjänsteman och sakkunnig redan tidigt på 1990-talet. I sitt arbete har Ann hon  huvudsakligen varit inriktad på EU- och handelsfrågor.

Ann Linde är född 1961 och har läst statskunskap, nationalekonomi och sociologi vid Stockholms universitet.

Karolina Skog (MP)

Blir ny miljöminister och chef över miljö- och energidepartementet. Enligt henne själv är målet att öka takten för att Sverige ska uppnå de 16 miljömål regeringen satt upp.

Karolina Skog är heltidspolitiker sedan 2010 och just nu kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad och service. Har tidigare varit ansvarig för trafiken i staden där hon drivit frågan om att begränsa biltrafiken. Har blivit utsedd till ”Årets cykelpolitiker” av cykelbranschen.

Karolina Skog är född 1976 i skånska Åhus. Hon är utbildad humanekolog och var mellan 2004 och 2007 ordförande för Gröna Studenter och har tidigare arbetat på Miljöpartiets kansli. I Malmö har hon skaffat sig erfarenhet av att regera tillsammans med Socialdemokraterna.

Peter Eriksson (MP)

Blir ny bostads- och digitaliseringsminister. Erikssons viktigaste uppdrag blir att få ytterligare fart på bostadsbyggandet i Sverige. Han har redan twitter-hånats eftersom han inte använder sig av sociala medier, något som många förväntar sig av en minister med anvar för digitalisering.

Peter Eriksson var Miljöpartiets språkrör mellan 2002 och 2011 och är just nu ledamot i Europaparlamentet. Innan dess var han ledamot i riksdagen, där han bland annat satt ordförande i konstitutionsutskottet och ledamot i EU-nämnden och försvarsutskottet.

Peter Eriksson har gjort sig känd som en frispråkig politiker, han har bland annat föreslagit att Liberalerna ska bjudas in till regeringssamarbetet. Eriksson är född 1958 i Tranås i Småland och var mellan 1999 och 2004 kommunalråd i Kalix kommun i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny regering maj 2016

Mer i ämnet