Eleverna skrev och berättade om sexuella trakasserier. Foto: SVT Grafik

Här är elevernas brev om sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen är skolan den fysiska plats där barn och ungdomar drabbas hårdast av sexuella trakasserier. SVT Nyheter har besökt en gymnasieklass, där elever anonymt har fått skriva brev om trakasserier de själv varit med om. Här är deras berättelser:

”När jag var 14 så började jag gilla en kille med lite av ett dåligt rykte och vi började prata och skriva med varandra på kvällarna. Senare började han ställa rätt så sexuella frågor, som jag i början inte hade något emot, eftersom jag är rätt så öppen sexuellt och just att jag gillade honom. Med tiden så började han skriva saker som inte var så okej och det började även bli fysiskt. Han skrev t.ex. att han skulle våldta mig. Han skickade bilder när jag tydligt hade sagt nej till honom. Han började tafsa på mig i skolan och försökte få mig följa med honom till toaletterna och han sa till mig direkt vad han ville göra. Jag gillade honom fortfarande så jag slutade inte vara med honom under skoltid. Det visade sig att han hade nästan trakasserat och skrivit till alla tjejer i klassen men ingen pratade om det. Hela saken pågick i flera månader tills jag blev tillsammans med en annan kille.”

”Jag tror absolut att sexuella trakasserier förekommer i skolmiljöer. Det finns många exempel som jag tror att alla individer har sett eller upplevt. Ett exempel är de där grabbgängen som går runt och tar tjejer på rumpan i korridorerna och man kunde höra att en annan grupp grabbar jämförde tjejernas bröststorlek. Sexuella trakasserier förekommer enligt mig mest i mellanstadiet när ungdomar börjar komma in i puberteten, killar börjar få intresse för tjejer/killar och tjejer börjar få intresse för killar/tjejer vilket kanske även gör att man tillåter sig själv att bli utsatt för sexuella trakasserier.”

Kampanjen #MeToo

”Jag vet inte hur de flesta skolor utanför förorten är mot innerstaden, men sexuella trakasserier där jag växte upp är så sjukt normaliserade. Från båda sidorna. Tjejgrupper mot nån kille och killgrupper mot tjejer. Vissa tycker det är jätteobekvämt medans resten ser det som skämt. Sånt beteende utan allas konsent är inte okej.”

”Läraren kallade eleven för jävla snopphuvud. Både lärare och elev kom från mycket olika kulturer. Den ena, starkt färgad av den manliga machokulturen, i vilken de ”svaga” var sämre. Den andra, en av de grupper av folk som mött stora motgångar i historien.”

”Idrottslärare går in i killarnas dusch, motiverar det genom att säga:

'Jag har en son som jag sett naken.' 'Jag bryr mig inte om era kroppar.'

Trots elevernas klagomål slutade detta inte. Eftersom det skedde vid ung ålder blev flera av pojkarna obekväma och duschade aldrig mer efter idrotten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet