Tigerungarna anses mycket viktiga för att arten ska leva vidare. Foto: Tom Svensson / Nordens Ark

Här är tigerungarna som kommer få dig att falla i gull-koma

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan fick Nordens Ark i Bohuslän ett rytande tillskott i sin djurpark. Tigerhonan Sparta fick tre riktiga sötnosar till ungar. Och med färre än 800 individer kvar i hela världen är nedkomsten efterlängtad.

Allt gick som en dans. Ungarna, som var planerade till den 22:e april, kom till parken en dag efter utsatt tid. Alla tigrar mår bra och i detta nu ligger ungarna tryggt förvarade tillsammans i en lya som personalen förberett.

– Det är en kull om tre ungar som föddes den 23:e. Man kan inte se dem live ännu, för honan har vant sig vid att lägga dem i lyan vi gjort i ordning. Lyan har vi gjort lite hemlig så att hon ska känna sig trygg. Men vi har en kamera som gör att man kan se, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark till SVT.

Ungarna gör sin premiär fram mot sommaren

Ännu dröjer det någon månad innan djurälskare kan få se dem vandra runt i parken. Först till sommaren kommer de svårt utrotningshotade djuret att kunna ses live. Ewa Wikberg är säker på att de kommer ge publiken en show:

– Förra kullen var helt obekymrade för gästerna, de tyckte det var lite kul, säger hon.

Glädjen över de tre nya Amurtigrarna rör inte bara Nordens Ark. Arten är svårt hotad och varje ny kull är viktig för att säkerställa artens existens.

– Jag tror det är många som är intresserade och vill komma och se tigerungarna. Det är såklart glädjande. Men de här är också genetiskt viktiga för avelsprogrammet, säger hon.

Om ett och ett halvt år kommer de nu ganska fullvuxna tigrarna att lämna sin mamma och Nordens Ark för att ingå i ett avelsprogram för den hotade arten.

Amurtigern (Panthera tigris altaica)

Amurtigern är en av världens största kattdjur och den lever i ryska Fjärran östern. Antalet amurtigrar i Ryssland har uppskattats till 430-500 individer och det gör att den är klassificeras som ”hotad” av den internationella naturvårdsorganisationen IUCN. De främsta hoten mot amurtigern är illegal jakt av både tigern och dess bytesdjur samt fragmentering och negativ påverkan på deras livsmiljöer. De kan väga upp till 200 kilo.

Källa: Nordens Ark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.