Här är Wallströms hyresavtal

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallströms lägenhet är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister. Det framgår av kontraktet, som SVT tog del av redan i fredags.

Kontraktet (se länk längst ned) är undertecknat av Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal den 18 april 2015. Då hade Wallström varit utrikesminister sedan den 3 oktober året innan.

Av kontraktet framgår det att hon hyr sin bostad av Kommunal och att det finns en överenskommelse om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak: ”om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl.”

Skandalen inom Kommunal

Giltighetstiden sätts i kontraktet till ”tillsvidare om inte annat anges”.

Giltighet ifrågasätts

Samtidigt säger Hyres- och arrendenämnden att det råder oklarheter kring kontraktet, och att det inte räknas som giltigt.

Till exempel går det inte att avtala bort besittningsskyddet på ett annat sätt än genom en separat handling.

– Det står i paragraf 45a i hyreslagen. Det kan alltså inte föras in i hyreshandlingen vilket man till synes gjort här.

Enda existerande handlingen

Kommunals pressavdelning bekräftar dock för TT att handlingen är den enda som existerar.

– För att det ska vara ett hyresavtal måste ett objekt framgå, tillträdesdag och även att det utgår hyra liksom hur mycket den är på, säger Carl Rydeman.

– Det här pappret utgör inte ett hyresavtal. Det här är inte ett hyresavtal eftersom det inte finns ett objekt och ingen hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet