Här har solen lyst mest

Uppdaterad
Publicerad

Solligan för i år är avgjord och vinnare är Blekinges skärgård. I Karlskrona har solen lyst i 475 timmar sedan midsommar. Även Öland och Visby hamnar i topp.

Att det är städer nära kusten som haft flest soltimmar är inte konstigt, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

– Generellt sett så har städer närmast kusterna och de stora sjöarna flest soltimmar. Det har med uppvärmningen av landytan och molnbildning att göra. Vid kusten där vattnet är relativt kallt så bildas det inte lika mycket moln helt enkelt, säger Pia Hultgren.

Inte förvånande att söder toppar

Karlskrona har i år fått 475 timmar sol, medan Öland fått 463 timmar och Visby 445. Det visar SMHI:s statistik.

Det är inte förvånande att det är områden i södra Sverige som ligger i topp i år, säger Pia Hultgren.

– Vädret har varit ostadigt, framförallt i norr, vilket har gjort att det varit dåligt med sol för Umeå och Luleå. 

Mätstationens placering påverkar

Den tidsperiod som solligan täcker är från midsommar och sju veckor framåt och det är sammanlagt 19 stationer som mäter antalet soltimmar. Pia Hultgren påpekar att det därför kan bli svårt att fånga alla nyanser.

– I Stockholm står stationen i centrala delen av staden, hade den stått i Värmdö hade det påverkat antalet soltimmar för Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.