Foto: SVT

Därför regnar det mest på Västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Västkusten och västra fjällen hör till Sveriges regnrikaste områden. Vill du slippa skyfallen är det östra sidan som gäller.

Nederbörden i Sverige påverkas till stor del av vädret som når oss från Atlanten.

– När vädersystemen västerifrån kommer in över Västkusten tvingas luften upp snabbt eftersom terrängen där är hög. När luften pressas uppåt kyls den ner och regnmoln bildas, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Översvämningar i Västsverige

Regnrikaste regionerna

Allra mest regnar det därför en bit från kusten i Hallands inland, Sjuhäradsbyggden och även i västra fjällen.

– Området som just nu har översvämningar, Getinge norr om Halmstad, tillhör alltså ett område som har mycket regn.

Torrast runt sjöar och i öst

Vill man slippa regn gäller det att bosätta sig runt sjöarna Vänern eller Vättern, öster om fjällen, i Kalmar läns kusttrakter eller på Öland.

– Molnbildningen blir inte lika stor över sjöar. För östra Småland handlar det om att den västra delen av landet hinner ta upp mycket av regnet som kommer från väster, säger Joel Mellin.

Minst regn i Abisko

Orten där det regnar minst är Abisko. Här faller 300 millimeter regn om året, en fjärdedel så mycket nederbörd som de regnrikaste områdena i landet.

Östra fjällen skyddas av fjällen i väster. Men med både höga berg och djupa dalar blir regnförhållandena i fjällen väldigt lokala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet