De drabbades av översvämningen – Kan inte flytta hem

Publicerad

Nyårsönskningen för de personer som evakuerades i Getinge i augusti på grund av översvämningarna är självklar. Att få flytta tillbaka hem.

Kvarteret kring Klockarevägen i Getinge liknar närmast en spökstad. Gungor, tvättstuga och radhusen ekar tomma. Stängsel med skylten ”Obehöriga äger ej tillträde” omger området, men Västnytt följer med Berina Hasic till hennes gamla lägenhet för att ta en titt.

Vi kommer bara till en låst dörr.

Översvämningar i Västsverige

– De har bytt lås, berättar Berina, men genom fönstret kan vi se en lufttork och hur väggar och golv har rivits upp.

Fullkomlig panik

Konsekvenserna av det katastrofala regnandet i Getinge i augusti märks fortfarande här. Ett fyrtiotal hushåll evakuerades och Berina Hasic var en av dem.

– Jag trodde aldrig det skulle hända mig, det var fullkomlig panik när vi vaknade på morgonen, med vatten ända upp till brevlådan. Det är sånt man bara ser på teve.

Enligt HFAB, det kommunala bostadsbolaget i Halmstad, kostar katastrofen mer än 15 miljoner kronor.

– Inflyttning kommer att ske mellan aril och juni och vi har inte ändrat i den planeringen, säger Ulf Nilsson på HFAB till Västnytt.

Långa bostadsköer

Han uppger att de sju år långa bostadsköerna i Halmstad förlängdes något eftersom alla lediga lägenheter gick till evakuerade i augusti. Berina Hasic har dock löst boendesituationen på egen hand, hon bor inneboende i en villa i närheten.

– Men ärligt talat trivs jag inte riktigt, jag hade bara bott på Klockarevägen i ett år, men jag kände mig väldigt hemma där. Så det enda jag önskar mig av 2015 är att få flytta tillbaka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet