Foto: Anders Wiklund/TT

Hård kritik mot kommunal vuxenutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunernas upphandling av vuxenutbildning har på flera håll stoppats av domstolsprocesser efter överklaganden från företag som förlorat. Enligt kritiker finns det ett systemfel i upphandlingarna, som öppnar dörren för lycksökare.

– Vuxenutbildningen är på många sätt ganska oseriös och lider av problem i upphandlingarna, säger Kristian Mandin, som jobbat länge med anbudsskrivande och offentlig upphandling – och både vunnit och förlorat anbudsstrider kring utbildning.

Vuxenutbildningen framhålls ofta av politiker som en viktig faktor för att öka den enskildes chanser till jobb. Tanken är att kommunerna med hjälp av upphandling ska hitta den som är bäst på att utbilda inom varje område.

Stoppas av domstol

Men på flera håll i landet har upphandlingar av utbildning stoppats eller fördröjts av domstolar efter överklaganden från företag som förlorat.

De ibland långa domstolsprocesserna leder till stora problem för kommunerna, som måste försöka hitta tillfälliga utbildningslösningar eller hänvisa de som vill vidareutbilda sig till grannkommuner.

Kristian Mandin menar att det ligger ett systemfel bakom.

– Det är mycket enklare att upphandla snöskottning eller vägbyggen än att upphandla utbildning. Det handlar om ett mjukt värde som inte är mätbart på samma sätt. Det har blivit en lycksökarbransch där man lurar kommunerna och överträffar varandra, och lovar saker som egentligen är omöjliga att lova i förväg.

Har du egna erfarenheter eller tips kring ämnet? Hör av dig till oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.