Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) Foto: TT

Hård partiledardebatt väntar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Onsdagens partiledardebatt markerar den officiella starten för den politiska våren 2017. Trots att valet nästa år fortfarande kan kännas avlägset smyger det allt närmare. Det innebär att den politiska tonen kommer att hårdna under året och att utrymmet för blocköverskridande uppgörelse minskar.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Flera sakfrågor står högt upp på agendan för väljarna. Det är här den politiska debatten blir som mest intensiv. Det handlar om flyktingpolitik, id-kontroller och intergationspolitik. Hur ska alla de människor som kommit till Sverige få jobb och komma in i samhället? Det är en av de stora utmaningarna i dag för de svenska partierna.

En annan fråga som växer i betydelse är den som handlar om lag och ordning. Ökad kriminalitet i utsatta områden, bilbränder, organiserad brottslighet och växande oro bland medborgarna. Polisen pekas ut som en krisorganisation och klarar upp allt färre brott. Försvarsfrågan handlar också ytterst om trygghet. Svenska väljare oroar sig över ett allt mer aggressivt Ryssland samtidigt som det svenska försvaret har skurits ner. Det är alltså upplagt för politisk strid om försvaret.

Sjukvården brukar traditionellt pekas ut som Socialdemokraternas hemmaplan. Men nu ökar väljarnas missnöje med sjukvården, uppskattningsvis var tionde vårdplats står tom på grund av personalbrist. I vår ska regeringen också förbereda ett förslag som kraftigt ska begränsa vinster i privat välfärd som finansieras med skattemedel. Här blir det sannolikt hård konfrontation mellan blocken. Inom regeringen hoppas man att debatten ändå ska gynna de rödgröna partierna även om Riksdagen röstar ner ett skarpt regeringsförslag.

Delad skola

Skolfrågan ändrar delvis karaktär efter senaste Pisa-mätningen, som visar att svenska skolresultat förbättrats sedan förra mätningen. Ojämlikheten i svensk skola blir dock allt tydligare. Elevers socioekonomiska bakgrund spelar allt större roll för betygen. Räkna med att skoldebatten till stor del kommer att kretsa kring det här. Det kan dock vara bra att hålla i minne att sett över längre tid är nedgången tydlig när det gäller svenska elevers skolresultat.

EU-frågan brukar sällan tilldra sig någon större uppmärksamhet i svensk inrikesdebatt. Det kan dock bli ett undantag när flera EU-länder nu ska gå till val, bland annat Frankrike. Europas utveckling hamnade i blickpunkten efter Storbritanniens beslut i somras att lämna EU. Snart hålls presidentval i Frankrike. Vinner Nationella Frontens ledare Marine Le Pen har hon lovat en folkomröstning också i Frankrike. Om Frankrike lämnar skulle det vara dödsstöten för EU. En seger för Nationella Fronten i Frankrike skulle också tolkas som en framgång för Sverigedemokraterna här hemma. Valutgången får alltså betydelse även i Sverige.

Partiledare att hålla ögonen på

När årets första partiledardebatt hålls idag är det några partiledare man framför allt ska hålla ögonen på. M-ledaren Anna Kinberg Batra pressas av uteblivna framgångar i jakten på nya väljare. Vilket blir hennes nästa steg för att försöka bryta dödläget? Statsminister Stefan Löfven tycks visserligen ha lyckats hejda partiets nedgång, men frågan är hur han ska kunna bilda regering efter nästa val om inte opinionssiffrorna förbättras. Ännu värre är läget för MP-språkröret Gustav Fridolin. Efter vårens affärer och politiska kompromisser tycks partiet vara nere för räkning. I dag har Fridolin chansen att visa att MP fortfarande är en politisk kraft att räkna med.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.