Findus lasagne visade sig innehålla hästkött. Foto: TT

Hästkött och falsk oxfilé – matskandaler vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Falsk oxfilé, gammalt kött som maldes ned till köttfärs och så klart hästköttskandalen. De senaste åren har avslöjanden om omfattande fusk fått konsumenter att fundera över vad de faktiskt stoppar i sig.

De senaste årens stora matskandaler i Sverige har handlat om kött.

Köttfärsskandal på Ica

2007 avslöjade Uppdrag granskning ett systematiskt fuskande med datummärkningen på köttfärs i flera stora Icabutiker i Stockholmsområdet och Södertälje. Gammal köttfärs som hade passerat bäst före datum fick nya etiketter och gammalt kött maldes till köttfärs. Även kött som hade legat på golvet lades till slut ut till försäljning.

Uppdrag granskning kunde dessutom berätta att Icas ledning kände till att fusk förekom i Icabutiker.

Mat från krigslager

2009 kunde Svenska Dagbladet berätta att härsket och delvis ruttet kött som tillreddes och lades i burkar 1993 hade paketerats om med ny datummärkning och sålts till ovetande kunder. Köttet hade legat i svenska beredskapslager under kalla kriget, med syfte att mätta befolkningen i krigstid. En stor del av det otjänliga köttet hade sålts till en importör i Krakow.

2012 upptäcktes köttet igen, den här gången i Sverige. Hos en grossist i Hägersten hittades över 20.000 burkar som hade märkts om med ny hållbarhetstid, och fanns till salu i svenska butiker.

Falsk oxfilé

2012 upptäcktes det att omkring 70 ton falsk oxfilé hade sålts i Sverige. Det var i själva verket fläskfilé som hade injicerats med färgämnen för att få den att likna oxfilé.

Hästkött i lasagnen

I januari 2013 briserade den så kallade hästköttskandalen. Häst-dna hittades i hamburgare i Storbritannien och på Irland och miljoner hamburgare drogs tillbaka. Senare framgick det att hästkött fanns i Findus lasagne samt i köttbullarna på Ikea och från företaget Dafgård. Skandalen pågick i månader i Europa. Många produkter återkallades och hårdare kontroller infördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.