Vinnaren av Cosplay-SM Foto: Skärmdump / SVT Play

Han vinner SM i Cosplay

Publicerad

Elias Nygren vinner SM i Cosplay med karaktären Cloud från spelet Kingdom Hearts.

SM i Cosplay arrangerades första gången 2011 och hobbyn har växt sedan dess. I år hålls finalen på Nordiska museet i Stockholm och precis som de två senaste åren direktsänds finalen i SVT.

Kamp på liv och död

Vinnare blev Elias Nygren med karaktären Cloud. Juryn motiverade bland annat sitt val med att Elias Nygren ”hänfört domarna med sin exakthet i alla material”  och att ”framträdandet bjöd på en dramatisk vändning och en kamp på liv och död”.

– Just ”Cloud” var den första karaktär som jag kände att jag ville cosplaya när jag spelade spelet Kingdom Hearts redan som 10-åring, säger vinnaren Elias Nygren.

Cosplay (ordet kommer från ”costume play”) är en slags japansk maskerad där deltagarna ska efterlikna karaktärer från serier filmer eller spel med hjälp av fantasifulla dräkter.

Se hela sändningen från finalen i Cosplay här.

Liten Cosplay-ordlista

Kigurumi: Det japanska namnet för att ha en heltäckande dräkt, till exempel djurfigurer eller någon som klätt ut sig till Musse Pigg.

Dollers: De som använder masker för att efterlikna en figur så mycket som möjligt. I Japan kallat Animegao.

Crossplay: När en person som klär ut sig till en figur av det motsatta könet. Många anser dock att termen är felaktig eftersom hela idén med cosplay är att alla ska kunna spela sina favoritroll oavsett kön.

Cemeko: Personer som som fotograferar de som klätt ut sig.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.