Foto: TT/Vårdförbundet

Vårdförbundet: ”Hög kostnad för inhyrd personal drabbar patienter”

Uppdaterad
Publicerad

De höga kostnaderna för inhyrd personal drabbar patienterna och är ett problem som arbetsgivarna själva har skapat. Det menar ordförande på Vårdförbundet Sineva Ribiero, som själv är sjuksköterska.

Landstingens kostnader för inhyrd personal ökade med en halv miljard kronor under årets första tio månader, visar SVT Nyheters granskning.

Det är en kostnad som i slutändan drabbar patienter, menar Sineva Ribiero, sjuksköterska och fackordförande.

Inhyrd personal i vården

– Det är inte så att de inhyrda är mindre utbildade. Det är bara det att de inte kan rutinerna på arbetsplatsen, vilket kan göra att man fattar fel beslut, att det tar längre tid att hitta i systemen. Det är inte alla som kan logga in på datajournaler.

”Blir en ond spiral”

Det här leder enligt henne till mer jobb för de fasta medarbetarna. Det sliter ut personalen, vilket i sin tur gör att de slutar.

– Det blir en ond spiral, säger Sineva Ribiero.

Hon säger att den personal som är kvar har sämre lön, arbetstider och möjligheter att utvecklas.

– Det är samma personal som slutar och kommer in som inhyrd personal. Arbetsgivaren borde satsa på den personal som finns där. Det gör man inte.

”Måste betala rimliga löner”

Att sjuksköterskor som säger upp sig kan tjäna dubbelt så mycket och arbeta bekvämare tider kallar hon ett systemfel.  

– Arbetsgivarna måste betala de fastanställda rimliga löner, erbjuda bättre arbetstider och se till att ha utvecklingsmöjligheter. Det måste blir attraktivt att söka sig till det här yrket och behålla dem som vi har i dag.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet