Foto: SVT

Högre risk för äldre kvinnor att få livmodershalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som behandlats för cellförändringar löper större risk än andra kvinnor att drabbas av livmoderhalscancer eller vaginalcancer när de blir äldre. Efter 60 års ålder accelererar risken, visar ny forskning.

Det här är den första studien i världen som undersökt hur åldrande påverkar risken att insjukna och dö i livmoderhalscancer för kvinnor som tidigare behandlats för cellförändringar.

– Trots den behandling man gått igenom så har man en ökad risk. Framförallt när man blir äldre för att sen utveckla livmoderhalscancer. Risken är låg i absoluta mått mätt, men är förhöjd i förhållande till resten av befolkningen, säger Björn Strander som är överläkare och gynekolog och en av forskarna.

Ökar efter 60

Studien som är gjord vid Sahlgrenska akademin och som publiceras i tidskriften British Medical Journal bygger på uppgifter från fler än 150 000 kvinnor ur Socialstyrelsens cancerregister och visar att risken accelererar efter 60 års ålder och ökar ytterligare efter 75.

– Jämfört med normalbefolkningen så har en 70-årig kvinna som tidigare har gått igenom en behandling mot cellförändringar en sju-åtta gånger förhöjd risk att utveckla livmoderhalscancer, jämfört med en jämnårig kvinna som inte har haft cellförändringar.  

Prover räddar liv

Totalt handlar det om ytterligare 10 000 svenska kvinnor per år som forskarna nu föreslår även i hög ålder kallas till cellprovskontroller. 

– Vi anser att den här gruppen av kvinnor som tidigare är behandlade bör fortsätta på kontroller, kanske resten av livet. Vi tror att det kan vara livräddande i många fall, säger Björn Strander på Sahlgrenska akademin. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.