Högt uppsatt chef i korruptionshärva

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt chef inom Statens fastighetsverk har under lång tid misskött sig, avslöjar TV4:s Kalla fakta i tisdagens program. Chefen ska bland annat ha hyrt ut hus som tillhört fastighetsverket till släkt och vänner. Han ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar.

Agerade inte på två år

Sedan 2014 ska generaldirektören för myndigheten, Björn Anderson, ha känt till att verksamheten inte gått rätt till, men han agerade inte förrän två år senare. Polisanmälan gjordes först efter att Kalla fakta granskat fallet.

– Nej, jag har inte försökt att tysta ner den. Det kan jag inte säga. Någonstans i mitt undermedvetna har jag säkert hoppats på att det ska rinna ut i sanden. Ja, att det ska visa sig att påståendena är felaktiga. För ingen vill ju vara med om det här, det är en fruktansvärd situation. Det är ju jättetråkigt, säger Björn Anderson till Kalla fakta.

Har sagt upp sig

Den polisanmälde chefen har sagt upp sig själv från Statens fastighetsverk.

Statens fastighetsverk förvaltar kulturarvet i Sverige i form av bland annat slott, residens och museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.