Foto: TT.

Hot är vardag för Moder Mothanna

Uppdaterad
Publicerad

Han hängdes ut som en av Sveriges farligaste män. Men Moder Mothanna från Irak var helt oskyldig till det terrorbrott han misstänktes för. Tiden efter händelsen har varit svår berättar han.

23-årige Moder Mothanna Magids liv förändrades för alltid under några dagar i november förrra året. Då greps han av polisen, skäligen misstänkt för att ha planerat ett terrordåd. Han var efterlyst och medierna hade publicerat bilder på honom. Många var rädda, undvek stora folksamlingar och att åka tunnelbana. Idag var han inbjuden till ett seminarium i riksdagen för att berätta om vad som hände

– Hela historien är underlig för mig, säger Moder Mothanna Magid till SVT Nyheter.

-– Allt det där verkar så konstigt, Det är först nu som jag förstår allt det där som hände mig. Och jag känner inte till den egentliga orsaken.

Friades helt

Han var frihetsberövad i tre dagar, men friades sedan från alla anklagelser och fick åka hem till Boliden igen. Det var först då han fick vidden av det som hänt klar för sig.

– Jag blev chockad när de sa att terrorhotnivån hade höjts från två direkt till fyra. Jag sa: ”Var det bara på grund av mig?”

– Jag kan fortfarande knappt tro det.

Han tackade först nej till att byta adress eftersom han inte kunde tänka sig att det fanns något behov att flytta.Men med tiden förstod Moder Mothanna Magid att allt inte längre var som förut. Han fick mängder av vänförfrågningar på Facebook, men det började också att dyka upp hotfulla meddelanden, både i sociala medier och via post. Några uppmanade honom att åka hem till Irak.

– Jag har haft mycket problem sedan dess. Jag har sagt att jag vill byta adress, men får ingen hjälp.

Hoppas bli läkare

I slutet av januari krävde han staten på ett skadestånd på en miljon kronor. Efter händelserna i november har han känt sig helt utelämnad åt sig själv. Men han har också bestämt sig för att framträda öppet.

– Jag ska berätta min historia och vad jag har lärt mig av det som hänt. Och jag besvarar alla frågor för alla vet ändå allt om mig.

Alla vet var jag bor och vem jag är, de känner till min familj, de vet allt om mig.

Moder Mothanna Magid lämnade sin familj i Irak redan i början av 2015. Sju månader var han i Turkiet innan han tog den farliga vägen över Egeiska havet i gummibåt till Europa. Och han tog sig så småningom till Sverige och ansökte om asyl, något som tar tid. Nu vill han lägga allt bakom sig och gå vidare med sitt liv. I Mosul pluggade han för att bli veterinär. Nu vill han studera igen men byta inriktning.

– Nu vill jag ha mitt uppehållstillstånd. Sen vill jag studera till läkare och fortsätta med mitt liv, säger han.

Fakta: Detta har hänt

Den 18 november 2015 meddelade Säpo att man höjt terrorhotnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala och offentliggjorde samtidigt att en 22-årig man var efterlyst misstänkt för att förbereda ett terrorbrott i Sverige.

Den efterlysning på Moder Mothanna som gått ut till polisen läckte ut till medier och snart visste alla vem den misstänkte terroristen var.

Den 19 november greps Moder Mothanna vid det asylboende i Boliden där han bodde helt öppet med sitt namn på brevlådan.

Efter en natt på polisstationen i Skellefteå fördes han dagen efter med bil och helikopter till Stockholm för fortsatta förhör hos Säpo.

Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att Moder Mothanna skulle släppas. Inget tydde på att misstankarna varit riktiga.

Säpo utsattes för hård kritik för sitt agerande. Säpo har svarat på kritiken med att man fick konkret information från sina källor om att ett attentat skulle ske och att man var tvungna att agera snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.