Foto: TT

Hot mot Sveriges riksdag

Uppdaterad
Publicerad

Ett hot har framförts mot regeringen och Sveriges riksdag och dess ledamöter: ”Gå inte till jobbet på tisdag”. Anställda i riksdagen och ministrarna är underättade och Säpo är inkopplad. I nuläget finns ingen bekräftelse på att hotet skulle vara kopplat till terrorattackerna i Paris.

Det rör sig om ett öppet hot som vid lunchtid måndag mejlades till en rad riksdagsledamöter, såväl som till regeringen, Säpo, Försvarsmakten och vaktbolag. I mejlet uppmanas samtliga riksdagsledamöter att hålla sig borta från riksdagen i morgon tisdag.

”Svensk rikspolitik ska hålla sig på mattan. Vi är i första hand inte ute efter att döda någon men lyder ni inte får ni skylla er själva”, står det i mejlet.

Polisen uppmanas i mejlet att hålla ledamöter och tjänstemän borta från riksdagen. Om så inte sker kommer konsekvensrna bli allvarliga, heter det varpå författaren refererar till Stockholms blodbad då omkring 100 personer avrättades 7–9 november 1520.

I hotet finns dock inga referenser till helgens händelser i Paris, eller något annat som tyder på det skulle vara länkat till terrordåden.

Riksdagen håller öppet som vanligt

Riksdagens ledningsgrupp informerade samtliga riksdagsgrupper i ett mejl. Man skriver samtidigt att hotet hanteras enligt Riksdagsförvaltningens väl inarbetade rutiner i samverkan med Säpo och tillägger att verksamheten kommer att bedrivas som vanligt i riksdagen och Riksdagsförvaltningen.

Säpo uppger för SVT Nyheter att det inte är ovanligt att det kommer sådana här hot efter stora terrorhändelser, men bedömningen är alltså att det inte är aktuellt att stänga riksdagens verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.